Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Διήμερο λατρευτικών εκδηλώσεων στον Άη-Σώστη Μεσολογγίου.

7 Σεπτεμβρίου Εορτή του Αγίου Σώζοντος
Διήμερο λατρευτικών εκδηλώσεων στον Άη-Σώστη Μεσολογγίου.

Γράφει ο καθηγητής Χρήστος Σιάσος. 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος και με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα, θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες λατρευτικές εκδηλώσεις στο νησάκι του Βασιλαδιού από τον Σύλλογο «Φίλοι της Λιμνοθάλασσας» προς τιμή του Αγίου Σώζοντος (Αη Σώστη).

Συγκεκριμένα, την παραμονή της εορτής το απόγευμα, Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, θα τελεσθεί Εσπερινός προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Επιφανίου Καραγεώργου, Πρωτοσύγκελλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ανήμερα της εορτής, Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑ. Οι προσκυνητές που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν τον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία θα μεταφερθούν όπως κάθε χρόνο με βάρκες-πριάρια που θα τους παραλαμβάνουν από την Τουρλίδα.

Μάρτυρας του 3ου μ.Χ. αιώνα ο τιμώμενος από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 7 Σεπτεμβρίου ο λαοφιλής στους ναυτικούς και στους νησιώτες Άγιος Σώζων. Γεννήθηκε στη Λυκαονία της Μικράς Ασίας αλλά ζούσε στην Κιλικία και πριν γίνει Χριστιανός ονομαζόταν Ταράσιος και το επάγγελμά του ήταν βοσκός. Η πραότητα και η γλυκύτητα του βοσκού Σώζων τον οδήγησαν σε φιλόστοργο πνευματικό ποιμένα ανθρώπων. Την εποχή εκείνη ηγεμόνας της Κιλικίας ήταν ο Μαξιμιανός ο οποίος επισκέφτηκε την πόλη για να προσφέρει θυσίες και τιμές στο χρυσό είδωλο λατρείας, της θεάς Αρτέμιδος.

Ο Σώζων φθάνοντας και αυτός στην πόλη ζήτησε Χριστιανικό ναό για να προσευχηθεί. Δυστυχώς οι Χριστιανοί ήταν κρυμμένοι εξαιτίας των διωγμών. Ο Σώζων θυμωμένος από το γεγονός, μπήκε στον ειδωλολατρικό ναό της Αρτέμιδος και έκοψε το δεξί χρυσό χέρι της και στη συνέχεια πήγε στην πόλη το πούλησε και μοίρασε τα χρήματα που πήρε στους πτωχούς κατοίκους της. Οι φύλακες μόλις έμαθαν για την κλοπή συνέλαβαν πολλούς πολίτες. Όταν ο Σώζων πληροφορήθηκε τις συλλήψεις των αθώων πολιτών παρουσιάστηκε στους φύλακες και ομολόγησε την κλοπή και αμέσως οδηγήθηκε στον ηγεμόνα Μαξιμιανό στον οποίο απολογήθηκε λέγοντας, ότι δεν διέπραξε κανένα αμάρτημα.

Ο ηγεμόνας θύμωσε με τα λεγόμενα του και του ζήτησε να προσφέρει θυσία στους θεούς και φυσικά ο Σώζων αρνήθηκε. Τότε ο Μαξιμιανός έδωσε εντολή να υποβληθεί σε φρικτά βασανιστήρια προκαλώντας πληγές στο σώμα του, ακλόνητος όμως στην πίστη του συνέχεια έλεγε στους βασανιστές του ότι, ένας είναι ο αληθινός Θεός και ο Ιησούς Χριστός είναι η σωτηρία όλων των ανθρώπων. Αμέσως ο Μαξιμιανός διέταξε τη θανάτωση του με τη διάλυση των μελών του σώματός του, όπου κάποια στιγμή ο Σώζων ξεψύχησε. Η ημέρα που ο Άγιος παρέδωσε την ψυχή του ήταν 7 Σεπτεμβρίου του έτους 288 μ. Χ. που είναι ημέρα εορτασμού της μνήμης του.

Οι Χριστιανοί διευκολύνθηκαν στο να περισυλλέξουν τα ιερά λείψανα του Αγίου και τα οποία τα ενταφίασαν με κάθε λαμπρότητα. Ο Άγιος Σώζων τιμάται ιδιαίτερα από τους ναυτικούς και του νησιώτες τον οποίο αποκαλούν Άγιο Σώστη και με τις θαλασσοταραχές λένε, Άγιε μου Σώστη σώσε μας. Είναι πολιούχος και προστάτης του ακριτικού νησιού της Λήμνου. Η παράδοση του νησιού μας λέει ότι ο Άγιος υπέδειξε σε κάποιον κάτοικο βοσκό τη θέση που βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα του, κοντά σε ένα πηγάδι και στο σημείο εκείνο οι κάτοικοι έχτισαν προς τιμή του Αγίου εκκλησία.

Ο Αη Σώστης είναι και προστάτης της δικής μας λιμνοθάλασσας, του Μεσολογγίου, καθ΄ ότι στα δυτικά της βρίσκεται μια μικρή νησίδα, στην οποία οι κάτοικοι της περιοχής έκτισαν το 1860 το ιστορικό εκκλησάκι προς τιμή του Αγίου. Κοντά στη μικρή αυτή νησίδα βρίσκεται και το Βασιλάδι, που δοξάστηκε την εποχή της Επανάστασης.

Ο Αη Σώστης έχει μεγάλη ιστορική σημασία για την περιοχή. Εκεί το 1770 με τα Ορλωφικά ο πειρατικός στόλος των Δουλτσινιωνών ναυμάχησε με το στόλο του Μεσολογγίου. Εκεί έφθασε ο Λόρδος Βύρωνας τον Ιανουάριο του 1824. Στον Αη Σώστη έγινε η μεγάλη μάχη μεταξύ του Τουρκικού και του Μεσολογγίτικου στόλου με ναύαρχο τον Ανδρέα Μιαούλη. Στο νησάκι του Αγίου ο προσκυνητής θα εντυπωσιαστεί από τον φάρο, από το κτίσμα του παλιού Τελωνείου όπου ο ιστορικός μας λέει ότι εκεί υπήρξε την εποχή εκείνη μεγάλο ναυτικό κέντρο που εξυπηρετούσε όλη την Ελλάδα.

Το Απολυτίκιο του Αγίου
"Τον αληθή και θεοφόρον Μάρτυρα, και αθλητήν της ευσεβείας δόκιμον, συνελθόντες ανυμνήσωμεν, μεγαλοφώνως πάντες σήμερον, Σώζοντα τον θείον μύστην της χάριτος, ιάσεων δοτήρα πλουσιώτατον. πρεσβεύει γαρ τω Θεώ υπέρ πάντων ημών."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου