Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013

3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΕΟΡΤΗ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια, θα εορτασθεί η ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και στρατηλάτη, στην ομώνυμη Ιερά Μονή Ελληνικών Μεσολογγίου, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου. Το Σάββατο θα τελεσθεί ο εσπερινός και την Κυριακή το πρωί, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά, θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση.

Το Μοναστήρι βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων, από το χωριό Ελληνικά Μεσολογγίου και ανάμεσα σε πυκνό δάσος από καστανιές και δρύς. Πρόκειται για μεταβυζαντινό λιθόκτιστο ναό του 1696. Στη θέση του υπήρχε παλαιότερος ναός, που καταστράφηκε στις μεγάλες μάχες, μεταξύ των Βενετών και του αρματωλού από το Ξηρόμερο, Πάνου Μεϊντάνη.

Το καθολικό ανήκει στον σταυρεπίστεγο τύπο και ο οκταγωνικός τρούλος έχει το σημείο του σταυρού και στις πλευρές του από ένα παράθυρο. Στην βόρεια πλευρά υπάρχουν δύο μαρμάρινες επιγραφές, η μια κοντά στο ιερό με τα ονόματα των κτητόρων, Κολονέλου Γιαννάκη Λουντερέκα και του Γεωργίου Δαπαβίτζα και Δήμου Λούτα. Η άλλη επιγραφή, δυτικά, αναφέρει ως κτήτορες τον Γεώργιο Λούτα, τον ηγούμενο Σεραφείμ, και τον ιερομόναχο Δομέτιο. Τα τελευταία χρόνια, κατασκευάστηκαν κελιά από την ανατολική πλευρά της Μονής και όλος ο αύλειος χώρος είναι περιμαντρωμένος.

Υπάρχουν πολλές τοιχογραφίες Αγίων όπως, των Τριών Ιεραρχών, του Αγίου Αθανασίου, του Αγίου Στεφάνου, του Αγίου Γρηγορίου καθώς και φορητές παλαιές εικόνες του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Γεωργίου και άλλων Αγίων. Σε προσκυνητάρι υπάρχει μεγάλη εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας.

Επίσης στον αύλειο χώρο υπάρχει κενοτάφιο, όπου ψάλλεται επιμνημόσυνη δέηση, καθώς και μαρμάρινη πλάκα με ονόματα ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο Ζυγό -Αράκυνθο κατά τον πρόσφατο εμφύλιο πόλεμο το 1945.

Το μοναστήρι το κατέλαβαν οι αντάρτες και το χρησιμοποίησαν ως αρχηγείο τους, την εκκλησία δε, την είχαν για να κοιμούνται και τα κελιά τα είχαν ως κρατητήρια. Οι αντάρτες έπαιρναν κρατούμενους και τους σκότωναν κοντά στο χώρο της παλιάς εκκλησίας.

Έξω από το Μοναστήρι και σε απόσταση πενήντα περίπου μέτρα, υπάρχει πηγάδι όπου το βάθος του ξεπερνά τα σαράντα μέτρα. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν υπάρχει νερό στο πηγάδι και φυσικά και στο Μοναστήρι.

Την ιερά μονή του Αγίου Γεωργίου, διακονεί επί σειρά ετών η μοναχή Ανθούσα της οποίας το έργο τόσο μέσα στο ναό, όσο και έξω από αυτόν, είναι τεράστιο. Το μοναστήρι ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ελληνικών και διοικείται από Επιτροπή.

Χρήστος Γερ. Σιάσος
Καθηγητής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου