Τρίτη 25 Απριλίου 2017

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Με ξεχωριστή λαμπρότητα, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης τα «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ» όπως λέγονται, προς τιμήν του μεγάλου πολέμαρχου, Αρχιστρατήγου και ήρωα της Επανάστασης του 1821, Γεωργίου Καραϊσκάκη, στην γενέτειρά του το Μαυρομάτι του Δήμου Μουζακίου Καρδίτσας, στις 23 Απριλίου του Αγίου Γεωργίου, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, ημερομηνία η οποία συμπίπτει με την γέννηση και τον θάνατό του, ταυτόχρονα (23/4/1785 – 23/4/1827).



Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο Μαυρομάτι, με την παρουσία τοπικών, πολιτειακών, στρατιωτικών αρχών, Πολιτιστικών Συλλόγων από διάφορες περιοχές και πλήθους κόσμου. Ακολούθησε λιτανεία της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, με την συνοδεία Φιλαρμονικής, έως την κεντρική πλατεία Μαυροματίου, για την τέλεση μνημοσύνου, απόδοση τιμών και κατάθεση στεφάνων, στον αδριάντα του Γεωργίου Καραϊσκάκη.



Τον Σύλλογό μας εκπροσώπησε, το μέλος του Συλλόγου Γιάννης Νασόπουλος (μαζί με τον Δημήτρη Παπαντωνίου, φίλο του Συλλόγου) φορώντας τις τοπικές παραδοσιακές μας φορεσιές (φουστανέλα – ντουλαμάς) και ο οποίος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Συλλόγου, στον αδριάντα του Καραϊσκάκη. Κατά την λιτανεία δε, της εικόνας του Αγίου Γεωργίου μέχρι την κεντρική πλατεία, μας έκαναν την τιμή να αναθέσουν στα δύο μέλη του Συλλόγου μας, την μεταφορά του προσωπικού οπλισμού του Καραϊσκάκη και το φυλακτό του, που φυλάσσονται από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο και τα οποία εναπόθεσαν ευλαβικά, στην βάση του αδριάντα.




Μετά το τέλος της εκδήλωσης, παρετέθη γεύμα, σε όλους τους πολιτειακούς και τοπικούς φορείς και εκπροσώπους Συλλόγων.


Εμείς σαν Σύλλογος, αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυροματίου «Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ» κύριο Δημήτριο Γιώτη για την πρόσκληση, καθώς και για την τιμή που μας έκανε, να μεταφέρουν τα μέλη μας τα ιερά όπλα του Αρχιστρατήγου και ήρωα Καραϊσκάκη, καθώς και για την υποδοχή και φιλοξενία, εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Αντύπας Γεώργιος
(Αντιστράτηγος ε.α.)

(πηγές φωτογραφιών ανάρτησης: KarditsaPortal.gr και Λαογραφικός Σύλλογο Τρικάλων "ΟΙ ΘΕΡΙΣΤΑΔΕΣ")

1 σχόλιο: