Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ "ΕΞΟΔΟΣ 1826" - 18 ΜΑΡΤΙΟΥ

Kινηματοθέατρο "Λουίζα" Δήμου Βύρωνα στην Αθήνα - 18 Μαρτίου 2018, 19.00

Η ταινία «Έξοδος 1826» είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή και αφορά την ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826. Η ταινία είναι βασισμένη στο δημοτικό μας τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», στα διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και στη μυθοπλασία.


Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Βασίλη Τσικάρα, η φωτογραφία του Δημήτρη Σταμπολή, η μουσική σύνθεση του Κανάρη Κεραμάρη, ενώ 2 παραδοσιακά τραγούδια επεξεργάστηκε ο Πάνος Κοσμίδης.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου.

Η ταινία έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Παιδείας (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) ως ταινία «υψηλής ποιότητας» κι έχει επιλεγεί από το ΥΠΕΞ (Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού) για το παγκόσμιο πρόγραμμα προβολών του στην ομογένεια, με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης (2021). Αρχή θα γίνει το φθινόπωρο του 2018 από το σπίτι της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο καπετάνιος Μίχος Φλώρος επιστρέφει στη Σαμαρίνα για να πάρει κι άλλους άντρες και να τους οδηγήσει στο Μεσολόγγι συμπληρώνοντας το ήδη υπάρχον σώμα, στη ντάπια του στρατηγού Μακρή. Έτσι, με τη βοήθεια του προσωπικού του φίλου Ηλία Μανάκα κι άλλους 25 άντρες ξεκινούν ένα μακρύ ταξίδι προκειμένου να συναντήσουν στο Μεσολόγγι, τον Ζήση Χατζημάτη και τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους. Στις 31 Μαρτίου του 1826 ξεκινά η δύσκολη πορεία τους, μέσα από τα βουνά. Την ίδια ώρα, οι γυναίκες στο χωριό προσπαθούν να μάθουν από την Ελένη Φλώρου, την πραγματική αιτία της ξαφνικής φυγής των αντρών τους. Ο Ιμπραήμ πασάς και ο Τούρκος Φρούραρχος της Άρτας Ν. Σερβάν ετοιμάζουν την τελική επίθεση στο Μεσολόγγι.


Η Aratos Films έχει να επιδείξει ως τώρα τις ακόλουθες δύο ιστορικές ταινίες:
  • «Έξοδος 1826», 
  • «Φρυκτωρία», 
ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της μεγάλου μήκους ταινίας «Πολιορκία» και του ντοκιμαντέρ «Τα παιδιά της Σαμαρίνας».

Όλη η παραπάνω δραστηριότητα έχει ως απώτερο στόχο και σκοπό την ανάπτυξη του πολιτισμού μας και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε ιστορικά (μέσω κινηματογραφικών έργων) και κοινωνικά (μέσω θεατρικών έργων) θέματα.

Ειδικά οι ταινίες ως αναπόσπαστο μέρος της ψηφιοποίησης της Ελληνικής Ιστορίας αποτελούν εθνική κληρονομιά και μέρος της παράδοσής μας.


200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ (1821-2021)

Πριν από 4 χρόνια, το Πολιτιστικό Σωματείο Άρατος αποφασίζει να δημιουργήσει μια τριλογία για το 1821, θέλοντας από τη μία να αναδείξει κινηματογραφικά, την Επανάσταση του 1821 και από την άλλη να επαναφέρει τον ιστορικό κινηματογράφο στην Ελλάδα.

Αυτό για εμάς είναι η ανώτερη μορφή ψηφιοποίησης της Ελληνικής Ιστορίας.

Το ξεκίνημά μας, αφορούσε την ταινία «Έξοδος 1826» που έγινε δεκτή με αγάπη από το κοινό. Η ταινία παρουσιάζει την ιστορία που κρύβεται πίσω από το δημοτικό μας τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», επαναφέροντας αξίες και στέλνοντας μηνύματα για την πατρίδα, την οικογένεια, τα παιδιά, τη θρησκεία, την ελευθερία.

Για πρώτη φορά στα κινηματογραφικά χρονικά εμφανίζονται ήρωες από τη Μακεδονία.

Αποτέλεσε επίσης, την πρώτη ταινία με θέμα το 1821 μετά από 46 ολόκληρα χρόνια («Παπαφλέσσας», 1971).

Χαρακτηρίστηκε δε, από το Ι.Ε.Π. του Υπουργείου Παιδείας ως ταινία «υψηλής ποιότητας».

Η «Πολιορκία» είναι η δεύτερη της τριλογίας της Aratos Films, για το 1821, λίγο πριν την ολοκλήρωση 200 χρόνων από την Έναρξη της ελληνικής Επανάστασης κι αν όλα κυλήσουν ομαλά, πριν το 2021, θα είναι έτοιμη και η 3η ταινία της σειράς.

Επιθυμία μας είναι στο έργο μας αυτό, που έχει αναφορά στην ιστορία, στις αξίες και στον πολιτισμό μας, αρχής γενομένης από την ταινία «Έξοδος 1826», να γίνει κοινωνός και ο Απόδημος Ελληνισμός, ενώ δηλώνουμε συγκινημένοι από τις έως τώρα επαφές που έχουμε με Έλληνες της Αυστραλίας, της Αμερικής, του Καναδά, της Ελβετίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της νότιας Γαλλίας κ.ά.

Συνεργασία: Δημήτρης Σταμπολής Ο.Π., Promis Media, Δήμος Πέλλας, Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης αυτής Γιαννιτσών, Θέατρο Άρατος.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ


Η προβολή θα γίνει με την πολύ σημαντική στήριξη 5 συλλόγων: 
  • του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής, 
  • του Συνδέσμου Σαμαριναίων Αθηνών «Ο Σμόλικας», 
  • της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως, 
  • του Πανελλήνιου Συλλόγου φίλων του γνήσιου δημοτικού τραγουδιού Ρωμιοσύνη και 
  • του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων των Αγωνιστών του 1821. 

Εισιτήριο, 7 ευρώ με έγκαιρη εξασφάλιση – θέσεις περιορισμένες (250)

Επικοινωνία: Βασίλης Γεωργαντάς – marketing & δημόσιες σχέσεις
Τηλ. κρατήσεων – πληροφορίες: 6944 33 51 93
aratosfilmsmarketing@gmail.com

Προπώληση : στο εργαστήριο τσαρουχιών ΑΡΗ ΒΕΗ , Σουφλίου 7, ‘Αγιος Δημήτριος τηλ. 210 3315355 ή αγορά μία ώρα πριν την προβολή στο κινηματοθέατρο.

Τα έσοδα θα αποτελέσουν ενίσχυση για την παραγωγή της ταινίας «Πολιορκία» τα γυρίσματα της οποίας θα ολοκληρωθούν τον Απρίλιο του 2018 στην Άμφισσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου