Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ




Ο Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ» εν πρώτοις εύχεται σε όλους, Χρόνια Πολλά με υγεία και ευτυχία, ατομική και οικογενειακή.

Πληροφορεί δε, τα μέλη του, τους φίλους του Συλλόγου και όλους τους Μεσολογγίτες, ότι θα πραγματοποιήσει την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίττας, σε ειδική εκδήλωση στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Λ.Α.Ε.Δ) στην πλατεία Ρηγίλλης στην αίθουσα «ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ», στις 10 Ιανουαρίου 2014 ημέρα Παρασκευή και ώρα 18.30.

Θα συμμετέχει δε χορωδία, με χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα τραγούδια και ύμνους.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και ελπίζουμε να τιμήσετε με την ευγενή παρουσία σας, την εκδήλωσή μας. Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την εκδήλωση, μπορείτε να καλείτε στο τηλέφ.: 6942033932 (Γεώργιος Αντύπας, Πρόεδρος).

ΤΟ Δ.Σ. του Συλλόγου

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ !

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ





Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ "Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ

Ε Υ Χ Ε Τ Α Ι

ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ

"ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΥΤΥΧΙΑ"


ΤΟ 2014 ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΣ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ.



ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

"ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ" - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ



Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας, Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, έχει την τιμή να σας προσκαλέσει, την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 και ώρα 7.30 μ.μ., στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής, Β & Μ Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1 Αθήνα, στην παρουσίαση της έκδοσης "Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" του Διονύσιου Σολωμού και των εννέα προηγουμένων συλλεκτικών εκδόσεων της Πινακοθήκης.
 
 
 
 

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ - ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ

"ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ"
ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ - ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ

Διοργανώνεται Έκθεση ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ - ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ, με θέμα: "ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ", στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών, Ίδρυμα Βούρου - Ευταξία, Παπαρηγοπούλου 5-7, Πλατεία Κλαυθμώνος.


Τα εγκαίνια της Έκθεσης, γίνονται την ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 και ώρα 7.30 μ.μ. Οι ώρες λειτουργίας είναι: ΔΕΥΤ. - ΤΕΤ. - ΠΕΜ. - ΠΑΡ.: 09.00 - 19.00, ΣΑΒΒΑΤΟ και ΚΥΡΙΑΚΗ, από τις 11.00 - 19.00. Πληροφορίες στο τηλέφ.: 210-3231397. Την ΤΡΙΤΗ το Μουσείο είναι κλειστό.

Παρακαλούμε, όλους τους συμπολίτες μας Μεσολογγίτες της Αθήνας και κάθε ενδιαφερόμενο, όπως τιμήσουν με την παρουσία τους, την συγκεκριμένη διοργάνωση.

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΥΝΕΣΚΟ

Το τριήμερο από Πέμπτη 21 Νοεμβρίου έως και Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013, πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, με κύριο συνδιοργανωτή το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, εκδηλώσεις για την ένταξη της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Στις παραπάνω εκδηλώσεις δεν προσεκλήθη, ούτε συμπεριελήφθη στη συνδιοργάνωση (όπως πρωτίστως θα έπρεπε) ο Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ», ως μητροπολιτικός Σύλλογος στο Νομό Αττικής, αριθμούντος περίπου οκτακοσίων εγγεγραμμένων μελών.

Όπως είναι γνωστό, ο Σύλλογός μας συμπαραστάθηκε στο παρελθόν σε όλους τους αγώνες του Δήμου μας, για τα δίκαια αιτήματα της πόλης που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε, είτε με την ειλικρινή παρουσία των μελών του, είτε δι΄επιστολών συμπαράστασης προς το Δήμο, είτε με τις τελευταίες παρεμβάσεις του στο Υπουργείο Υγείας, για την ενίσχυση του Νοσοκομείου μας με Ιατρικό Προσωπικό και τη μη περαιτέρω υποβάθμισή του.

Η παραπάνω παράλειψη του Δήμου και ιδιαιτέρως των διοργανωτών-επιτελών του κ. Δημάρχου, είναι κατακριτέα, τα δε κίνητρα αν τυχόν είναι προσωπικά, δεν αφορούν το Σύλλογο και τους Μεσολογγίτες της Αττικής και αποτελούν κόλαφο.

Σήμερα την 27η Νοεμβρίου και ώρα 18.00΄σε πραγματοποιηθείσα συνεδρίαση, το Δ.Σ του Συλλόγου ομόφωνα και απερίφραστα, στιγματίζει τουλάχιστον, την παραπάνω παράλειψη του Δήμου, ως κύριου φορέα και συνδιοργανωτή και παρακαλεί στο μέλλον, να μη συγχέονται τυχόν προσωπικές καλές ή κακές σχέσεις, μεταξύ του Δήμου και μελών του Συλλόγου μας.

Η ΕΝΟΤΗΤΑ ανεξαρτήτως χώρου ή επιδιώξεων, αποτελεί ύψιστο καθήκον όλων μας και συμβάλλει αποτελεσματικά, ανιδιοτελώς και χωρίς προσωπικά οφέλη και προσμονές, στην επίλυση των προβλημάτων της ιδιαίτερης πατρίδας μας, το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ και στην ικανοποίηση κάθε δικαίου αιτήματός του.
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΕΠΠΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΚΟΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ - ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΩΝ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
Του Προέδρου του Συλλόγου, Αντιστράτηγου ε.α. Αντύπα Γεωργίου,
στη κοινή εκδήλωση, στις 13/11/13, με την Αδελφότητα των Απογόνων
"ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ"

Κυρίες και Κύριοι,

Ως Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ», χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση, που σκοπό έχει την παρουσίαση των στόχων και των μέχρι τώρα ενεργειών της Αδελφότητας των απογόνων του Μεσολογγίου, καθώς και την ανάδειξη ιστορικών στοιχείων της τελευταίας πολιορκίας και της εξόδου του Μεσολογγίου, που επιμελήθηκε ο Αντιστράτηγος ε.α και επίτιμος Διοικητής Γ΄ΣΣ, κ. Κολόμβας Νικόλαος.

 

Με τις πολιορκίες και την έξοδο του Μεσολογγίου, δεν έχει συνδεθεί αποκλειστικά κάποιο όνομα Πολιτικού ή Στρατιωτικού αρχηγού, αλλά το σύνολο των Μεσολογγιτών. Γιατί ήρωες στο Μεσολόγγι δεν ήταν αυτοί που κατείχαν τα αξιώματα, ήταν οι απλοί πολίτες που δεν προσδοκούσαν δόξα και τιμές. Οι αυθεντικοί Ελληνες, οι απλοί πολίτες που πολεμούσαν με τα όπλα της ψυχής τους και της πίστης τους, έτοιμοι να θυσιαστούν για τα πραγματικά και μεγάλα ιδανικά τους.

Αυτό είναι το βασικό συστατικό του διαχρονικού μηνύματος που έστειλε το Μεσολόγγι στον κόσμο όλο: "ΜΙΑ ΠΟΛΗ, ΜΙΑ ΨΥΧΗ, ΜΙΑ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΘΥΣΙΑ με ένα ανεξίτηλο όνομα: ΕΞΟΔΟΣ".

Ιστορική μνήμη που όλους εμάς τους Μεσολογγίτες μας γεμίζει υπερηφάνεια και δέος, χθές και σήμερα, όπως και αύριο και πάντα. «Λαός που δεν γνωρίζει και δεν τιμά το παρελθόν του, δεν έχει μέλλον». Γιατί το παρελθόν είναι η πηγή που ποτίζει τα κύτταρα κάθε λαού, για να μπορεί να διαμορφώνει την πορεία του προς το μέλλον.


Για τους ήρωες του Μεσολογγίου δεν ήταν η λογική που τους πρόσταζε πώς να πράξουν, αλλά τα εσωτερικά ερείσματα και το ηθικό τους έρμα, που το συνάρθρωναν θεμελιώδεις αξίες, όπως αυτές της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Η θυσία μιας πόλης και των αγωνιστών της, μετέδωσε σε ντόπιους και ξένους μηνύματα μεγαλειώδη, πανανθρώπινα. Μηνύματα με διαχρονικότητα, που γίνονται σημεία αναφοράς όλων των Ελλήνων και αστείρευτη πηγή έμπνευσης, για μάχες νέες σε καιρούς δύσκολους.

Κυρίες και Κύριοι.

Στο σύγχρονο πεδίο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, που μαστίζεται, όπως ξέρετε, από πολυμορφικές εσωτερικές και εξωτερικές κρίσεις, είναι χρήσιμο να λάβουμε υπόψη τον ύψιστο βαθμό της ψυχικής αντοχής, αλλά και της συλλογικής συνείδησης των προγόνων μας.

Να λάβουμε υπόψη το κρυφό μήνυμα της Μεγαλειώδους πράξης τους, που μας αποκαλύπτει την ιδέα, ότι όλα μπορούν να συμβούν και τα αδύνατα μπορούν να γίνουν δυνατά, αρκεί να πιστέψει κανείς σε σκοπούς δυναμικούς, χωρίς φοβικές εσωτερικές διεργασίες και αναστολές.

Δεν έχουμε σήμερα αγαπητοί συμπατριώτες την πολυτέλεια να προσποιηθούμε ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, σε κάθε τομές της καθημερινής ζωής και να εθελοτυφλούμε μπροστά σε καταστάσεις ζοφερές. Το Μεσολόγγι όμως πρέπει να αποτελεί πάντα το φάρο, να είναι βαθειά μέσα στην καρδιά μας και με τη δύναμη ψυχής και μυαλού που διαθέτουμε, οφείλουμε να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο που γεννηθήκαμε, που μεγαλώσαμε και υπηρετήσαμε, από κάθε μετερίζι ο καθένας.

Τα τελευταία χρόνια η ολιγωρία τουλάχιστον, των τοπικών αρχόντων, οι προσωπικές ικανοποιήσεις και επιδιώξεις, ο ωχαδελφισμός, η έλλειψη ενδιαφέροντος των πολιτικών ταγών του Νομού για το Μεσολόγγι και η απώλεια ιστορικής μνήμης, οδήγησαν αυτό στο μαρασμό και στη συρρίκνωση, αφαιρώντας του όλα τα προνόμια της πρωτεύουσας του Νομού, που κατείχε.

Οι «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ» όπως ονομάστηκαν, επέβαλλαν τον δικό τους θρίαμβο στη ψυχή των εχθρών τους, που αδημονούσαν να σκορπίσουν το θάνατο, έτσι λοιπόν κι εμείς απερίφραστα, ας γίνουμε συμμέτοχοι σε κάθε συλλογική προσπάθεια και αλληλέγγυοι σε κάθε δράση, που θα δίνει προοπτική ανάπτυξης στον τόπο μας.

Αναμοχλεύοντας την εθνική μας μνήμη, διαπιστώνουμε την επικαιρότητα σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο, των λόγων του Μεσολογγίτη Πρωθυπουργού Σπυρίδωνος Τρικούπη στο Ναύπλιο, την 19η Μαϊου 1825 με την κήρυξη της Γενικής Αμνηστίας, που έλεγε:

«Κινδυνεύει η Πατρίς ……. Διότι ο ζήλος του λαού εσβύσθη, και εσβύσθη από ημάς τους ιδίους …… οι οποίοι αποκαταστήσαμεν το δυστυχισμένο Εθνος, παίγνιον των παθών μας …….. οι οποίοι αντί να το οδηγήσουμε εις τον λιμένα της σωτηρίας και ευδαιμονίας, το εφέραμε εις το χείλος της αβύσσου ……… διότι η ΦΙΛΑΡΧΙΑ πολιορκεί το νού μας ……… η ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ οδηγεί τα έργα μας, οι ΣΚΕΥΩΡΙΑΙ και τα ΔΙΑΒΟΥΛΙΑ είναι η πολιτική μας……».

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η Αδελφότητα των Απογόνων "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μεσολογγιτών Αττικής 

Σας προσκαλούν

να παραστείτε στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13η Νοεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» του Ελληνοβρετανικού Κολλεγίου, Ρεθύμνου 1α (πλησίον Αρχαιολογικού Μουσείου), με σκοπό την παρουσίαση των στόχων και των μέχρι τώρα ενεργειών, της Αδελφότητας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  1. Χαιρετισμός – Παρουσίαση της Αδελφότητας, από τον κ. Κ. Καρκανιά, Πρόεδρο της Αδελφότητας.
  2. Χαιρετισμός του κ. Γ. Αντύπα, Προέδρου του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής.
  3. Προβολή (επανάληψη) του ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ-1 «Μηχανή του Χρόνου», για την τελευταία Πολιορκία και την Έξοδο του Μεσολογγίου, με σχόλια από τον κ. Ν. Κολόμβα.
  4. Ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών και
  5. Εγγραφή τακτικών και αρωγών μελών.

Επίσης κατά την εκδήλωση, θα παρουσιασθούν βιβλία  φυλλάδια, που έχουν εκδοθεί από την Αδελφότητα, την «ΑΛΦΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ» ή άλλους, για το Μεσολόγγι. Παρακαλούμε δε, τους συμπολίτες μας της Αθήνας, όπως τιμήσουν με την παρουσία τους, την παραπάνω εκδήλωση.

Κ. Καρκανιάς -  Πρόεδρος (210-8217710)

Ελ. Χολέβα - Γεν. Γραμματέας (6978870622)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΕΘΝ. ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Ο Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής «Ο Άγιος Συμεών», ενημερώνει τους Μεσολογγίτες Αττικής, ότι έχει ανοιχθεί νέος λογαριασμός, για κατάθεση συνδρομών, δωρεών κ.λ.π. στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, με αριθ.: 155/ 351528-11.
Υπενθυμίζουμε δε, ότι η κάθε κατάθεση πρέπει να συνοδεύεται και από το Ονοματεπώνυμο του μέλους που κάνει την κατάθεση, για καλύτερη ενημέρωση του καταλόγου των μελών. Επίσης, μπορεί όποιος επιθυμεί, να έρθει σε επαφή με το γραφείο του Συλλόγου για οποιοδήποτε θέμα, καλώντας στο: 210-5231550, Δευτέρα έως Παρασκευή, από 10.00 π.μ. έως 13.30 μ.μ.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

1 και 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΜΝΗΜΗ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας κάθε ημέρα του χρόνου τιμά τη μνήμη ενός ή περισσοτέρων Αγίων. Θεωρεί του Αγίους μεγάλες προσωπικότητες που διέπρεψαν σε αρετή, σε αγώνα και σε διάκριση. Ο Αγιορείτης γέρων Παίσιος μας λέει: «…Την Ορθοδοξία μας ως Έλληνες την οφείλουμε στον Χριστό και στους Αγίους Μάρτυρες και Πατέρες της Εκκλησίας μας…». Οι Άγιοι είναι οι φωτεινοί αστέρες, που δείχνουν τη Θέωση και τον Ουρανό. Όλοι τους δίδαξαν τον λόγο του Θεού και μαρτύρησαν για τη μοναδική τους πίστη, στον Τριαδικό Θεό της Αγάπης.

Η Αιτωλοακαρνανία είναι μια περιοχή της Ελλάδος, Αγιασμένη και ποτισμένη με το αίμα των Αγίων της. Από τον 2ο μ. Χ. αιώνα, ανέδειξε μεγάλες ηρωικές και αγιασμένες μορφές της Χριστιανοσύνης. Η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου τιμά τη μνήμη του Οσίου Ιακώβου του Νεομάρτυρα και των μαθητών του, Ιεροδιάκονο Ιάκωβο και τον μοναχό Διονύσιο. Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου τιμά τη μνήμη των Νεομαρτύρων Λάμπρου, Θεόδωρου και Ανώνυμου που μαρτύρησαν στην πόλη του Αγρινίου.
 

Όσιος Ιάκωβος ο Νεομάρτυρας και οι μαθητές του, Ιεροδιάκονος Ιάκωβος και Μοναχός Διονύσιος.

 
Ο Ιάκωβος, κατά κόσμο Ιωάννης, γεννήθηκε σε κάποιο χωριό της Καστοριάς. Ήταν βοσκός και ασκούσε το επάγγελμα του κρεοπώλη. Απέκτησε πολλά χρήματα και έκανε πολλά έργα. Ο αδελφός του άρχισε να τον ζηλεύει, γιατί φεύγει και πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη όπου γνωρίζεται με τον Πατριάρχη Νήφωνα, ο οποίος του δίδαξε όλα τα μυστήρια της Χριστιανικής Πίστης. Ο Ιωάννης άρχισε και έδινε τα πλούτη του στους φτωχούς και στη συνέχεια φεύγει για το Άγιο Όρος. Όταν έφθασε εκεί, έμεινε στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου, όπου έλαβε και το όνομα Ιάκωβος.

Ο Ιάκωβος άρχισε νηστεία, προσευχή, εξομολόγηση, αγρυπνία στην Ιερά Μονή Ιβήρων. Όνειρό του ήταν να έλθει στην Αιτωλία. Αφού περνά από τα Μετέωρα έρχεται στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου, στην Ανάληψη-Δερβέκιστα Τριχωνίδας. Η φήμη του Αγίου ήταν μεγάλη και πολλοί πιστοί πήγαιναν να εξομολογηθούν.

Ο Επίσκοπος της Άρτας Ακάκιος, τυφλός από την ζήλια, ενήργησε για την εξόντωσή του και «πρόδωσε» τον Ιάκωβο στον Μπέη των Τρικάλων, ο οποίος στέλνει Τούρκους στρατιώτες να τον συλλάβουν, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία. Οι στρατιώτες πήραν τον Ιάκωβο και τους μαθητές του, Ιεροδιάκονο Ιάκωβο και Μοναχό Διονύσιο και αφού τους έδεσαν με αλυσίδες τους πήγαν στον Μπέη στα Τρίκαλα και με διαταγή του Βασιλιά, τους έστειλαν στην Ανδριανούπολη και από εκεί στο Διδυμότειχο, όπου τους βασάνισαν και στη συνέχεια τους έφεραν πάλι στην Ανδριανούπολη.

Εδώ τους υπέβαλαν σε ατελείωτα βασανιστήρια για πολλές ημέρες, τους μετέφεραν στον τόπο της εκτέλεσης για να τους θανατώσουν, αφού πρώτα τους κρεμάσουν. Το τέλος του Ιακώβου και των μαθητών του ήταν ο απαγχονισμός την 1η Νοεμβρίου του 1520. Χριστιανοί πήραν τα Άγια λείψανα τους και με την πρέπουσα τιμή, τα κήδευσαν κοντά στο χωριό.

Οι Άγιοι Νεομάρτυρες Λάμπρος, Θεόδωρος και Ανώνυμος.


Οι τρείς Άγιοι Νεομάρτυρες Λάμπρος, Θεόδωρος και Ανώνυμος, μαρτύρησαν στο Αγρίνιο (Βραχώρι) στις 2 Νοεμβρίου το 1786. Κατάγονταν από την Πελοπόννησο και ήταν έμποροι.

Παραμένοντας καιρό στα Γιάννενα για εμπορικούς λόγους, το 1786 αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Πατρίδα τους. Ξεκίνησαν λοιπόν και φθάνοντας στο Βραχώρι, σημερινό Αγρίνιο, είπαν να διανυκτερεύσουν εκεί.

Στην είσοδο της πόλης βρίσκονταν Τούρκοι φύλακες, που εισέπρατταν φόρους από ταξιδιώτες και θέλησαν να τους φορολογήσουν. Οι τρεις έμποροι είπαν να φύγουν προς την πόλη, για να μην πληρώσουν φόρο. Έτσι περνώντας από τον χώρο που κάθονταν οι φύλακες, πήγαν σε κάποιο σπίτι για να περάσουν την νύχτα. Εκεί τους παρακολούθησε ένας Τούρκος, που άκουσε τι έλεγαν μέσα στο σπίτι. Όταν όλα αυτά έγιναν γνωστά, τους συνέλαβαν και τους βασάνισαν και στη συνέχεια τους πήγαν στον Κριτή για να τους δικάσει.

Οι τρείς μάρτυρες είπαν την αλήθεια, λέγοντας με μια φωνή : «Εμείς πίστη δεν αλλάζουμε, είμαστε και μένουμε Χριστιανοί». Ο Δικαστής μόλις άκουσε αυτά, έδωσε εντολή να βασανιστούν και να κλειστούν στη φυλακή. Οι τρείς μάρτυρες πέρασαν πολλές ημέρες στη φυλακή, νηστικοί, διψασμένοι και βασανισμένοι. Τους ξαναπήγαν στον Δικαστή και ξανά ομολόγησαν για την πίστη τους. Ακολούθησαν νέα βασανιστήρια και ο κριτής πήρε την απόφαση να τους θανατώσουν και διέταξε να τους βασανίσουν με ξυλοδαρμό και να τους θανατώσουν με απαγχονισμό. Τον έναν τον κρέμασαν στον πλάτανο που είναι κοντά στον Άγιο Δημήτριο καθώς και τον δεύτερο, τον τρίτο τον πήγαν στην πόλη και εκεί είχε τον ίδιο θάνατο με τους άλλους δύο. Έτσι οι τρείς νεομάρτυρες, βρήκαν φρικτό θάνατο.

Με εκτίμηση,
Χρήστος Σιάσος.

3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΕΟΡΤΗ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια, θα εορτασθεί η ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και στρατηλάτη, στην ομώνυμη Ιερά Μονή Ελληνικών Μεσολογγίου, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου. Το Σάββατο θα τελεσθεί ο εσπερινός και την Κυριακή το πρωί, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά, θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση.

Το Μοναστήρι βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων, από το χωριό Ελληνικά Μεσολογγίου και ανάμεσα σε πυκνό δάσος από καστανιές και δρύς. Πρόκειται για μεταβυζαντινό λιθόκτιστο ναό του 1696. Στη θέση του υπήρχε παλαιότερος ναός, που καταστράφηκε στις μεγάλες μάχες, μεταξύ των Βενετών και του αρματωλού από το Ξηρόμερο, Πάνου Μεϊντάνη.

Το καθολικό ανήκει στον σταυρεπίστεγο τύπο και ο οκταγωνικός τρούλος έχει το σημείο του σταυρού και στις πλευρές του από ένα παράθυρο. Στην βόρεια πλευρά υπάρχουν δύο μαρμάρινες επιγραφές, η μια κοντά στο ιερό με τα ονόματα των κτητόρων, Κολονέλου Γιαννάκη Λουντερέκα και του Γεωργίου Δαπαβίτζα και Δήμου Λούτα. Η άλλη επιγραφή, δυτικά, αναφέρει ως κτήτορες τον Γεώργιο Λούτα, τον ηγούμενο Σεραφείμ, και τον ιερομόναχο Δομέτιο. Τα τελευταία χρόνια, κατασκευάστηκαν κελιά από την ανατολική πλευρά της Μονής και όλος ο αύλειος χώρος είναι περιμαντρωμένος.

Υπάρχουν πολλές τοιχογραφίες Αγίων όπως, των Τριών Ιεραρχών, του Αγίου Αθανασίου, του Αγίου Στεφάνου, του Αγίου Γρηγορίου καθώς και φορητές παλαιές εικόνες του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Γεωργίου και άλλων Αγίων. Σε προσκυνητάρι υπάρχει μεγάλη εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας.

Επίσης στον αύλειο χώρο υπάρχει κενοτάφιο, όπου ψάλλεται επιμνημόσυνη δέηση, καθώς και μαρμάρινη πλάκα με ονόματα ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο Ζυγό -Αράκυνθο κατά τον πρόσφατο εμφύλιο πόλεμο το 1945.

Το μοναστήρι το κατέλαβαν οι αντάρτες και το χρησιμοποίησαν ως αρχηγείο τους, την εκκλησία δε, την είχαν για να κοιμούνται και τα κελιά τα είχαν ως κρατητήρια. Οι αντάρτες έπαιρναν κρατούμενους και τους σκότωναν κοντά στο χώρο της παλιάς εκκλησίας.

Έξω από το Μοναστήρι και σε απόσταση πενήντα περίπου μέτρα, υπάρχει πηγάδι όπου το βάθος του ξεπερνά τα σαράντα μέτρα. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν υπάρχει νερό στο πηγάδι και φυσικά και στο Μοναστήρι.

Την ιερά μονή του Αγίου Γεωργίου, διακονεί επί σειρά ετών η μοναχή Ανθούσα της οποίας το έργο τόσο μέσα στο ναό, όσο και έξω από αυτόν, είναι τεράστιο. Το μοναστήρι ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ελληνικών και διοικείται από Επιτροπή.

Χρήστος Γερ. Σιάσος
Καθηγητής

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΤΥΠΑ

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Γράφει: ο Αντύπας Γεώργιος, Αντιστράτηγος ε.α, Πρόεδρος Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ»

Όταν πριν από δύο μήνες περίπου, επισκέφθηκα τους χώρους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας στην πόλη μας για προσωπικούς λόγους, διαπίστωσα την τριτοκοσμική εικόνα του κτιρίου στο οποίο καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ανώτερα και κατώτερα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας μας. Στη σύγχρονη εποχή που ζούμε, η παραπάνω κατάσταση μόνο κολακευτική δεν είναι και δεν μας γεμίζει με ικανοποίηση και ευχαρίστηση, για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των στελεχών, όταν υπάρχουν αδιάθετες και εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις στην πόλη μας, που θα πληρούσαν άριστα την επί 24ωρο εργασία και διαμονή των στελεχών της Αστυνομικής Διεύθυνσης.

΄Ενας τέτοιος χώρος είναι οι εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις, από τριετίας περίπου, του πρώην Στρατολογικού Γραφείου Μεσολογγίου, στον ευρύτερο χώρο του πρώην Στρατοπέδου «ΚΑΨΑΛΗ», που ιδιοκτησιακά ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ) συνολικής εκτάσεως περίπου 500 τ.μ., ευρισκόμενες σε ικανοποιητική κατάσταση και αποτελούμενες από έξι (6) γραφεία μεγάλα και άλλους βοηθητικούς χώρους.

Λόγω της συχνής επισκέψεώς μου στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και της άμεσης επαφής μου με αρμόδιους επιτελείς, συζητήθηκε το θέμα παραχώρησης των εγκαταστάσεων στην Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας και η ανταπόκρισή τους υπήρξε θετική, αρκεί να υποβληθεί το σχετικό αίτημα από την Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας προς το Ταμείο Εθνικής ΄Αμυνας (ΤΕΘΑ), υπεύθυνο όργανο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων του ΥΠΕΘΑ.

Εκτιμάται ότι, ο παραπάνω προτεινόμενος χώρος αξιοποιείται κατάλληλα με την παραχώρησή του στην Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας και το έργο της τελευταίας καθίσταται περισσότερο λειτουργικό και αποτελεσματικό διότι:

α. Βρίσκεται στην είσοδο της πόλεως του Μεσολογγίου, είναι ευκολοδιάκριτος και προσπελάσιμος στους πολίτες.
β. Καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της Αστυνομικής Διεύθυνσης.
γ. Διαθέτει επαρκή και ασφαλή χώρο σταθμεύσεως των μηχανοκίνητων μέσων της ΕΛ.ΑΣ.
δ. Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις παρέχουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας του προσωπικού.
ε. Η επέμβαση των Αστυνομικών Οργάνων είναι άμεση λόγω των υφισταμένων πολλών δρομολογίων και της κομβικότητας του χώρου και
στ. Αποφεύγεται η σύχναση περιθωριακών και άλλων ιδιόμορφων ατόμων στο παραπάνω συνολικό χώρο του πρώην Στρατοπέδου «ΚΑΨΑΛΗ».

Ο Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής, δύναται να προσφέρει κάθε συνδρομή προς αυτή την κατεύθυνση, με τις ανιδιοτελείς παρεμβάσεις του τόσο στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όσο και στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, εφόσον τούτο απαιτηθεί, αρκεί να υποβληθεί όπως προτάθηκε από τους επιτελείς του ΤΕΘΑ, το σχετικό αίτημα από την Αστυνομική Διεύθυνση.

Χρέος όλων μας είναι, η παροχή κάθε βοήθειας προς αυτή την κατεύθυνση, πέραν των προσωπικών ωφελημάτων ή επιδιώξεων καθ΄ενός, για να έχουμε στον τόπο μας Αστυνομία λειτουργική, πιο αποτελεσματική και με συνθήκες εργασίας των στελεχών της, ανθρώπινες και ανταποδοτικές.

Σε ότι αφορά τον υπόλοιπο χώρο του πρώην Στρατοπέδου «ΚΑΨΑΛΗ» (από τα συνολικά 8217 τ.μ.) που διετέθη στο Δήμο Μεσολογγίου από το ΥΠΕΘΑ για χρήση από το έτος 1989 με την υπογραφή των σχετικών πρωτοκόλλων παράδοσης-παραλαβής, αναμένεται έκδοση αποφάσεως μίσθωσής του πλέον (όχι εκποίησης), σύμφωνα με τον Ν. 3883/2010 και σχετικών αποφάσεων της ιεραρχίας.

Χαμένη ευκαιρία όλων των Δημοτικών Αρχόντων και απώλεια για το Δήμο Μεσολογγίου, η οριστική παραχώρηση των 8217 τ.μ. που διατυπώθηκε στα σχετικά πρωτόκολλα του 1989, με ειδικό όρο και υποχρέωση μεταστέγασης του Στρατολογικού Γραφείου Μεσολογγίου με μέριμνα του Δήμου, για τα οποία ουδείς ουδέν μέχρι σήμερα έπραξε…

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Πρόγραμμα Διημερίδας Λαογραφικού-Πολιτιστικού Συλλόγου, 5-6/10/2013

Διοργάνωση Διημερίδας στο Μεσολόγγι, 5 και 6 Οκτωβρίου 2013. 

Θέμα: "Η Πνευματική Αφύπνιση της Ρωμιοσύνης στην Αιτωλία, Ακαρνανία και Ευρυτανία τη Μεταβυζαντινή εποχή – 1453 – 1833, Άγιοι Λόγιοι - Παιδεία - Σχολεία - Πολιτισμός".

Με την παρούσα ανακοίνωση σας γνωρίζουμε ότι στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2013 θα διοργανώσουμε Διημερίδα σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών

Η Διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Μεσολόγγι, στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (πρώην Νομαρχίας), σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα σας κοινοποιηθεί. 

Η Διημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. 

Στην Είσοδο της Αίθουσας θα λειτουργήσει Έκθεση Βιβλίου.



Με Εκτίμηση για την Οργανωτική Επιτροπή
Χρήστος Γερ. Σιάσος,
Πρόεδρος Λαογραφικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου.

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής "Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ", ενημερώνει τους Μεσολογγίτες της Αττικής, ότι το γραφείο του Συλλόγου θα είναι ανοιχτό καθημερινά, από την Δευτέρα 30/9/13 και ώρες 09.30 π.μ. έως 13.30 μ.μ., εκτός από Σαββατοκύριακα και αργίες. 

Παρακαλούνται τα μέλη του Συλλόγου, να έρχονται σε επαφή με το γραφείο τις παραπάνω ημέρες και ώρες, για ενημέρωση των δραστηριοτήτων του, υποβολή τυχόν προτάσεων για βελτίωση ή συμπλήρωση αυτών, καθώς και άλλων βασικών θεμάτων, των οποίων η περαιτέρω αξιοποίηση, μπορεί να αποβεί προς όφελος της πόλης του Μεσολογγίου.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι, η εγγραφή των Μεσολογγιτών φοιτητών που διαμένουν στην Αττική, στα μητρώα των μελών του Συλλόγου, παρέχεται δωρεάν και κρίνεται απαραίτητη η παρουσία τους, γιατί θα μπορούν να βοηθήσουν το έργο του Συλλόγου, με τις αντίστοιχες προτάσεις βελτίωσης και αναβάθμισης του ρόλου του, με νέες ιδέες επιστημονικά τεκμηριωμένες, λόγω του νεαρού της ηλικίας των και της επιστημονικής κατάρτισης, ενός εκάστου.

Άλλωστε, αυτοί θα πάρουν κάποτε στα χέρια τους τα ηνία του Συλλόγου, για να συνεχιστεί και στο μέλλον η πετυχημένη πορεία, που είχε μέχρι τώρα. 

Η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη, καθώς μπορεί να συμβάλλει και στην επίλυση προβλημάτων που παρουσιάζονται κατά καιρούς, στην ιδιαίτερη πατρίδα μας.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Γράφει ο:
Γεώργιος Αντύπας (Αντιστράτηγος ε.α.)
Πρόεδρος Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής "Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ".

Μεγάλη κινητικότητα εκδηλώνεται τελευταία, για την αξιοποίηση του κτιρίου του παλαιού Νοσοκομείου και την ανάγκη άμεσης έναρξης των εργασιών αποκατάστασής του.

Πράγματι η προσμονή για αξιοποίησή του, ως στέγη της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας, συντηρούσε επί πολλά έτη την υφιστάμενη κατάσταση, ευρισκόμενη προ των πυλών της κατάρρευσής του. Τα δε περί αδυναμίας μετάφρασης της Διαθήκης Χατζηκώστα είτε λόγω έλλειψης μεταφραστών είτε λόγω υψηλού κόστους, 1300 ευρώ, αποτελούν προσχήματα εμπαιγμού και συμβάλλουν ακόμα περισσότερο προς τούτο.

Όπως είναι γνωστό, με την από 30 Μαΐου 1846 Διαθήκη των Γεωργίου και Αναστασίου Χατζήκωστα, συστάθηκε στο Μεσολόγγι κοινωφελές Ίδρυμα με την επωνυμία «Δημοτικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου Γεωργίου και Αναστασίου Χατζηκώστα» με σκοπό την ανέγερση και λειτουργία Γενικού Νοσοκομείου, για τους φτωχούς ασθενείς της Πόλης του Μεσολογγίου και όσων ξένων ευρεθούν σ’αυτή. Για την ανέγερση του Νοσοκομείου, παραχωρήθηκε δωρεάν στο Ίδρυμα από τον οικείο Δήμο ο χώρος, όπως εξάλλου προκύπτει και με την υπ’αρίθμ. 1751/2001 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, ενώ οι δαπάνες για την ανέγερσή του, αντιμετωπίστηκαν με χρήματα από την παραπάνω Διαθήκη. 

Το 1999 το Νοσοκομείο εγκαταστάθηκε σε νέο κτίριο και έκτοτε το αρχικό κτίριό του έμεινε κενό, συντηρούμενο στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, με την πολυδιαφημιζόμενη ιδέα της Ακαδημίας Ελευθερίας, η οποία δεν ευοδώθηκε, παρά τις συνεχείς όλα αυτά τα χρόνια προσπάθειες των υπευθύνων. Με την παραπάνω απόφαση του Εφετείου Αθηνών, κρίθηκε ότι η θέληση των διαθετών ικανοποιείται πληρέστερα, με τη χρησιμοποίησή του ως συνεδριακό κέντρο, για ιατρικά θέματα και λοιπές συναφείς εκδηλώσεις με τις οποίες θα προάγεται η Ιατρική, αλλά και η εν γένει περίθαλψη των κατοίκων της Πόλης του Μεσολογγίου και της ευρύτερης περιοχής του.

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 109 του Συντάγματος, αναφέρεται σε ότι αφορά τα κληροδοτήματα το εξής: «Κατ’εξαίρεση επιτρέπεται η επωφελέστερη αξιοποίηση ή διάθεση για τον ίδιο ή άλλο κοινωφελή σκοπό, εκείνου που καταλήφθηκε ή δωρήθηκε,στην περιοχή που καθόρισε ο δωρητής ή ο διαθέτης ή στην ευρύτερή της περιφέρεια, όταν βεβαιωθεί με δικαστική απόφαση ότι η θέληση του διαθέτη ή του δωρητή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, για οποιονδήποτε λόγο, καθόλου ή κατά το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου της, καθώς και αν μπορεί να ικανοποιηθεί πληρέστερα με τη μεταβολή της εκμετάλλευσης, όπως νόμος ορίζει».

Ανώτατοι Δικαστικοί λειτουργοί σε κατ’ιδίαν συζητήσεις στο παρελθόν, γνώστες της νομοθεσίας περί Κληροδοτημάτων, έχουν εκφρασθεί με την αιτιολογία ότι με απόφαση πλέον του Αρείου Πάγου προϋπαρχούσης και βεβαίως της παραπάνω απόφασης του Εφετείου Αθηνών, δύναται το κτίριο του παλαιού Νοσοκομείου να περιέλθει στο Δήμο Ι. Π. Μεσολογγίου από τα δύο συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Πολιτισμού, για το σκοπό που αναφέρεται στην παραπάνω απόφαση και κατ’επέκταση στο άρθρο 109 του Συντάγματος, όπως ακριβώς συνέβη και παλαιότερα και με τα δέκα κτίρια της πρώην Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων κληροδοτήματα ΑΒΕΡΩΦ, που περιήλθαν από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Πολιτισμού, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, για λειτουργία των δικαστηρίων, πλην ενός κεντρικού κτιρίου που στεγάζεται η Σχολή Εθνικής Άμυνας, για λόγους σκοπιμότητας.

Με βάση όλα τα παραπάνω, ο Δήμος είναι ο άμεσα ενδιαφερόμενος και συνεπικουρούμενος από τους λοιπούς φορείς της Πόλης, επιβάλλεται να διεκδικήσει δυναμικά, νόμιμα και βάσει τεκμηριωμένων στοιχείων, την κυριότητα του κτιρίου για τους σκοπούς που αναφέρονται στην απόφαση 1751/2001 του Εφετείου Αθηνών και στο άρθρο 109 του Συντάγματος.

Για το σκοπό αυτό, ο Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής « Ο Άγιος Συμεών » σε συνεδρίασή του την περασμένη Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2013, συζήτησε και το παραπάνω θεμα με πρωτοβουλία του προέδρου και προτείνει:
α). Τη δυναμική διεκδίκηση του κτιρίου από τον Δήμο, με όλα τα νόμιμα όπως παραπάνω μέσα,
β). Τη συντήρηση προ της τελικής κατάρρευσής του,
γ). Την περαιτέρω αξιοποίησή του ως συνεδριακού κέντρου, που αναφέρεται στη σχετική απόφαση του Εφετείου Αθηνών,
δ). Την εγκατάσταση των υπηρεσιών του ΙΚΑ Μεσολογγίου, προς αποφυγή του υπέρογκου μηνιαίου ποσού ενοικίου, που καταβάλλει για το κτίριο του σε ιδιώτη και
ε). Την εγκατάσταση και λειτουργία παραρτήματος της Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (ΟΠΑ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Οι παραπάνω προτάσεις είναι σύννομες με το πνεύμα της Διαθήκης, τις αποφάσεις του Εφετείου και του Συντάγματος, προκειμένου να επιταχυνθεί η αξιοποίησή του και να αποτελέσει κόσμημα για την Πόλη του Μεσολογγίου και την ευρύτερη περιοχή.
Κάθε συνδρομή βοηθείας πρός τον σκοπό αυτό, είναι θετική.

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Tοποθετήσεις Γιατρών στο Γεν. Νοσοκ. Μεσολογγίου

Όπως γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο μας, 18 Ιουλίου 2013, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου και τους αγώνες που κάνουν οι εργαζόμενοι, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και την παρέμβαση προς το Γραφείο του Υπουργού κ. Άδωνι Γεωργιάδη από τον Πρόεδρο Μεσολογγιτών Αττικής Αντιστράτηγο ε.α. κ. Γεώργιο Αντύπα, υπάρχουν εξελίξεις.

Μετά από πολλές προσπάθειες και τηρώντας τις διαπροσωπικές σχέσεις με το Γραφείο του κ. Υπουργού, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι, ο κ. Αντύπας σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου, οι οποίες έστειλαν εκ νέου έγγραφο με τις ανάγκες του Νοσοκομείου στο Γραφείο Υπουργού, απέσπασε τη διαβεβαίωση ότι εντός των προσεχών ημερών θα υπάρξει θετική εξέλιξη για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου με το απαραίτητο Ιατρικό προσωπικό. Φυσικά το θέμα το παρακολουθεί από πολύ κοντά ο Μεσολογγίτης Πρόεδρος και όλοι να ευχόμαστε οι προσπάθειες όλων μας να αποδώσουν.

Χρ. Σιάσος

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Διήμερο λατρευτικών εκδηλώσεων στον Άη-Σώστη Μεσολογγίου.

7 Σεπτεμβρίου Εορτή του Αγίου Σώζοντος
Διήμερο λατρευτικών εκδηλώσεων στον Άη-Σώστη Μεσολογγίου.

Γράφει ο καθηγητής Χρήστος Σιάσος. 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος και με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα, θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες λατρευτικές εκδηλώσεις στο νησάκι του Βασιλαδιού από τον Σύλλογο «Φίλοι της Λιμνοθάλασσας» προς τιμή του Αγίου Σώζοντος (Αη Σώστη).

Συγκεκριμένα, την παραμονή της εορτής το απόγευμα, Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, θα τελεσθεί Εσπερινός προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Επιφανίου Καραγεώργου, Πρωτοσύγκελλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ανήμερα της εορτής, Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑ. Οι προσκυνητές που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν τον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία θα μεταφερθούν όπως κάθε χρόνο με βάρκες-πριάρια που θα τους παραλαμβάνουν από την Τουρλίδα.

Μάρτυρας του 3ου μ.Χ. αιώνα ο τιμώμενος από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 7 Σεπτεμβρίου ο λαοφιλής στους ναυτικούς και στους νησιώτες Άγιος Σώζων. Γεννήθηκε στη Λυκαονία της Μικράς Ασίας αλλά ζούσε στην Κιλικία και πριν γίνει Χριστιανός ονομαζόταν Ταράσιος και το επάγγελμά του ήταν βοσκός. Η πραότητα και η γλυκύτητα του βοσκού Σώζων τον οδήγησαν σε φιλόστοργο πνευματικό ποιμένα ανθρώπων. Την εποχή εκείνη ηγεμόνας της Κιλικίας ήταν ο Μαξιμιανός ο οποίος επισκέφτηκε την πόλη για να προσφέρει θυσίες και τιμές στο χρυσό είδωλο λατρείας, της θεάς Αρτέμιδος.

Ο Σώζων φθάνοντας και αυτός στην πόλη ζήτησε Χριστιανικό ναό για να προσευχηθεί. Δυστυχώς οι Χριστιανοί ήταν κρυμμένοι εξαιτίας των διωγμών. Ο Σώζων θυμωμένος από το γεγονός, μπήκε στον ειδωλολατρικό ναό της Αρτέμιδος και έκοψε το δεξί χρυσό χέρι της και στη συνέχεια πήγε στην πόλη το πούλησε και μοίρασε τα χρήματα που πήρε στους πτωχούς κατοίκους της. Οι φύλακες μόλις έμαθαν για την κλοπή συνέλαβαν πολλούς πολίτες. Όταν ο Σώζων πληροφορήθηκε τις συλλήψεις των αθώων πολιτών παρουσιάστηκε στους φύλακες και ομολόγησε την κλοπή και αμέσως οδηγήθηκε στον ηγεμόνα Μαξιμιανό στον οποίο απολογήθηκε λέγοντας, ότι δεν διέπραξε κανένα αμάρτημα.

Ο ηγεμόνας θύμωσε με τα λεγόμενα του και του ζήτησε να προσφέρει θυσία στους θεούς και φυσικά ο Σώζων αρνήθηκε. Τότε ο Μαξιμιανός έδωσε εντολή να υποβληθεί σε φρικτά βασανιστήρια προκαλώντας πληγές στο σώμα του, ακλόνητος όμως στην πίστη του συνέχεια έλεγε στους βασανιστές του ότι, ένας είναι ο αληθινός Θεός και ο Ιησούς Χριστός είναι η σωτηρία όλων των ανθρώπων. Αμέσως ο Μαξιμιανός διέταξε τη θανάτωση του με τη διάλυση των μελών του σώματός του, όπου κάποια στιγμή ο Σώζων ξεψύχησε. Η ημέρα που ο Άγιος παρέδωσε την ψυχή του ήταν 7 Σεπτεμβρίου του έτους 288 μ. Χ. που είναι ημέρα εορτασμού της μνήμης του.

Οι Χριστιανοί διευκολύνθηκαν στο να περισυλλέξουν τα ιερά λείψανα του Αγίου και τα οποία τα ενταφίασαν με κάθε λαμπρότητα. Ο Άγιος Σώζων τιμάται ιδιαίτερα από τους ναυτικούς και του νησιώτες τον οποίο αποκαλούν Άγιο Σώστη και με τις θαλασσοταραχές λένε, Άγιε μου Σώστη σώσε μας. Είναι πολιούχος και προστάτης του ακριτικού νησιού της Λήμνου. Η παράδοση του νησιού μας λέει ότι ο Άγιος υπέδειξε σε κάποιον κάτοικο βοσκό τη θέση που βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα του, κοντά σε ένα πηγάδι και στο σημείο εκείνο οι κάτοικοι έχτισαν προς τιμή του Αγίου εκκλησία.

Ο Αη Σώστης είναι και προστάτης της δικής μας λιμνοθάλασσας, του Μεσολογγίου, καθ΄ ότι στα δυτικά της βρίσκεται μια μικρή νησίδα, στην οποία οι κάτοικοι της περιοχής έκτισαν το 1860 το ιστορικό εκκλησάκι προς τιμή του Αγίου. Κοντά στη μικρή αυτή νησίδα βρίσκεται και το Βασιλάδι, που δοξάστηκε την εποχή της Επανάστασης.

Ο Αη Σώστης έχει μεγάλη ιστορική σημασία για την περιοχή. Εκεί το 1770 με τα Ορλωφικά ο πειρατικός στόλος των Δουλτσινιωνών ναυμάχησε με το στόλο του Μεσολογγίου. Εκεί έφθασε ο Λόρδος Βύρωνας τον Ιανουάριο του 1824. Στον Αη Σώστη έγινε η μεγάλη μάχη μεταξύ του Τουρκικού και του Μεσολογγίτικου στόλου με ναύαρχο τον Ανδρέα Μιαούλη. Στο νησάκι του Αγίου ο προσκυνητής θα εντυπωσιαστεί από τον φάρο, από το κτίσμα του παλιού Τελωνείου όπου ο ιστορικός μας λέει ότι εκεί υπήρξε την εποχή εκείνη μεγάλο ναυτικό κέντρο που εξυπηρετούσε όλη την Ελλάδα.

Το Απολυτίκιο του Αγίου
"Τον αληθή και θεοφόρον Μάρτυρα, και αθλητήν της ευσεβείας δόκιμον, συνελθόντες ανυμνήσωμεν, μεγαλοφώνως πάντες σήμερον, Σώζοντα τον θείον μύστην της χάριτος, ιάσεων δοτήρα πλουσιώτατον. πρεσβεύει γαρ τω Θεώ υπέρ πάντων ημών."

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Ανακοίνωση Συλλόγου - 31/7

Αγαπητά Μέλη, Μεσολογγίτισσες και Μεσολογγίτες,

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και με την ευκαιρία της νέας συνδικαλιστικής χρονιάς που αρχίζει τον Σεπτέμβριο και προκειμένου να κάνουμε μια ανασυγκρότηση - συμπλήρωση του βιβλίου/Μητρώου μελών του ιστορικού μας Συλλόγου, σας παρακαλούμε να μας στείλετε, στην παρακάτω διεύθυνση ή να τηλεφωνήσετε σε ένα από τα δύο τηλέφωνα και να μας δώσετε τα παρακάτω στοιχεία:

Ονοματεπώνυμο: ……………………… Όνομα πάτερα………………..
Διεύθυνση κατοικίας:…………………… ΤΚ………………………………..
Τηλέφωνο: σταθερό……………………… κινητό…………………………….
Αν υπάρχει email:………………………………………….

Επικοινωνήστε με τον Σύλλογο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ»:
Πατησίων 5, ''Μέγαρο Τρικούπη'' (Στοά), Ομόνοια, Αθήνα, ΤΚ 10431
Πληροφορίες: 2105231550, Κιν. Προέδρου: 6974091841


Αγαπητοί φίλοι,

Σας γνωρίζουμε επίσης, ότι τα γραφεία του Συλλόγου μας καθ΄ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, θα παραμείνουν κλειστά. Θα ανοίξουμε στις 3 Σεπτεμβρίου 2013, ημέρα Τρίτη και θα σας περιμένουμε, προκειμένου να συζητήσουμε και να δρομολογήσουμε τις δραστηριότητες του Συλλόγου μας.

Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλό υπόλοιπο καλοκαίρι.
Υ.Γ.: Σας γνωρίζουμε ότι οι Μεσολογγίτες σπουδαστές, με προηγούμενη απόφασή μας, εγγράφονται δωρεάν. Περιμένουμε νέες εγγραφές συμπολιτών μας.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Αντύπας
Αντιστράτηγος ε.α.

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Όλοι μας τον τελευταίο καιρό, γίναμε παρατηρητές και συμμαχητές των αγώνων που κάνουν οι εργαζόμενοι, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και διοικητικοί υπάλληλοι του Νοσοκομείου Μεσολογγίου και των Κέντρων Υγείας που υπάγονται σ΄ αυτό, Ναυπάκτου, Αιτωλικού και Αστακού, προκειμένου να διατηρήσουν την αυτοτέλεια, της μεγάλης αυτής Νοσηλευτικής Μονάδας, που εξυπηρετεί πάνω από εκατό χιλιάδες πολίτες του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Κεντρικό τους σύνθημα ήταν και παραμένει η πλήρης λειτουργία του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, με όλες του τις κλινικές που λειτουργούσαν εδώ και πολλά χρόνια.

Πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να βοηθήσουν, ώστε το Νοσοκομείο Μεσολογγίου να πάρει τώρα με τον νέο Υπουργό Υγείας κο Άδωνη Γεωργιάδη, μια ανάσα «ζωής» για την παραπέρα λειτουργία του. Προς αυτή την κατεύθυνση και διατηρώντας προσωπικές σχέσεις μαζί του, καθώς και με τον Υφυπουργό κο Μπέζα, αλλά και με τον Ναυπάκτιο Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού, ο Πρόεδρος Μεσολογγιτών Αττικής «Ο Άγιος Συμεών» Αντιστράτηγος ε.α. Γεώργιος Αντύπας, τη Δευτέρα που μας πέρασε, αφού ενημερώθηκε για τα τρέχοντα και όχι μόνο προβλήματα του Νοσοκομείου, επισκέφθηκε τους παραπάνω και παρουσίασε με υπόμνημά του εγγράφως, τα προβλήματα του Νοσοκομείου. 

Ο κος Αντύπας ζήτησε, αφενός τη μη περαιτέρω υποβάθμισή του και αφετέρου την ενίσχυσή του με επιπρόσθετο προσωπικό, για τις κλινικές: Παθολογική – Καρδιολογική – Ορθοπεδική καθώς και για το Αναισθησιολογικό Τμήμα και τον Εργαστηριακό Τομέα. Θα πρέπει να τονίσουμε για άλλη μια φορά, το ενδιαφέρον του Μεσολογγίτη Προέδρου του Συλλόγου και των μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου, για την Πόλη που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Να θυμίσουμε την παρέμβαση του Προέδρου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για την συνέχιση της λειτουργίας του Στρατοπέδου και όχι μόνο. Να ευχηθούμε δε, η προσπάθεια αυτή να έχει επιτυχία..

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΑΣΟΣ

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Άη-Συμιού 24-25/6/13

Κατά την Επιμνημόσυνη Δέηση, που έγινε στο ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Συμεώνος, την Δευτέρα 24/6/13, κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του ''Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής- Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ'' ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γεώργιος Αντύπας, στα πλαίσια των τριήμερων εκδηλώσεων, που συμβολίζουν την ανακατάληψη της Ιστορικής Πόλης του Μεσολογγίου, απο τους κατοίκους της.

Επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου, παραβρέθηκε και στην Επιμνημόσυνη Δέηση που έγινε στο ιστορικό νησάκι της Κλείσοβας, στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, την Τρίτη 25/6/13, μαζί με τις Αρχές του τόπου.





Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Προς τους Νέους μας

Ο  Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ», καλεί τους νέους που ζούν, εργάζονται και σπουδάζουν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και κατάγονται από τον διευρυμένο Δήμο της Ι.Π. Μεσολογγίου, όπως έρθουν σε επαφή με τα γραφεία του Συλλόγου, στην παραπάνω διεύθυνση, κάθε Τρίτη και Πέμπτη 10.00 – 13.00 μ.μ στο τηλ. 210–5231550 ή στα τηλέφ. 6974091841 (Γιώργος Αντύπας) και  6984107118 (Χάρης Σχοινάς) όλες τις ώρες, προκειμένου να εγγραφούν στον Σύλλογο (η εγγραφή είναι Δωρεάν) και να παίρνουν μέρος στις εκδηλώσεις του, ώστε να εμπλουτισθεί σιγά-σιγά το δυναμικό των μελών του Συλλόγου μας με νέους ανθρώπους, οι οποίοι να έχουν την όρεξη και την θέληση που απαιτείται, για να αναπτυχθεί ο Σύλλογος περισσότερο και να λειτουργεί χωρίς προβλήματα στο μέλλον.

Με αυτό δε τον τρόπο, εκτός των άλλων, θα μπορεί και ο Σύλλογος να βοηθήσει με τις δικές του δυνάμεις, τις όποιες προσπάθειες γίνονται από τον Δήμο και τις τοπικές αρχές, για την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων που παρουσιάζονται κατά καιρούς, όσον αφορά την ιδιαίτερη πατρίδα μας και τους συμπολίτες μας (όπως π.χ. η συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις για τα ΤΕΙ, το νοσοκομείο κ.λπ.). Απευθυνόμενοι λοιπόν, πρωτίστως στους νέους ανθρώπους, ελπίζουμε να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Συλλόγου μας, που προέρχεται από την πιο Ιερή και Ιστορική Πόλη της πατρίδας μας, ενισχύοντας έτσι το δυναμικό του, πράγμα που είναι απαραίτητο για την επιβίωση και την συνέχιση της λειτουργίας του Συλλόγου. Τελειώνοντας, θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας, στέλνοντας e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συλλόγου : mesologgitesattikis@gmail.com.

Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε και το blog του Συλλόγου στο internet, στη διεύθυνση: mesologgitesattikis.blogspot.com, όπου εκεί μπορείτε να δείτε όλες τις ανακοινώσεις μας, φωτογραφίες και υπάρχει ειδική «φόρμα» για να στείλετε τα σχόλιά σας και τις παρατηρήσεις σας και εμείς θα σας απαντήσουμε. 

Εκτός από το blog έχουμε και «σελίδα» στο facebook σαν: Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής, όπου επίσης μπορείτε να δείτε φωτογραφίες και νέα από τις εκδηλώσεις μας, πέρυσι και φέτος. Θα είναι δε μεγάλη ευχαρίστηση και τιμή για μας, να επικοινωνήσουμε και να σας γνωρίσουμε από κοντά.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Ανακοίνωση προς τα Μέλη

Παρακαλούμε τα μέλη του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ», που δεν έχουν εκπληρώσει τις ταμειακές τους υποχρεώσεις (συνδρομές) του 2013, όπως έρθουν σε επαφή με τα γραφεία του Συλλόγου (Πατησίων 5, 7ος όρ., Ομόνοια) κάθε Τρίτη και Πέμπτη 10.00 – 13.00 στο τηλέφ. 210-5231550 ή στα τηλέφ. 6974091841 (Γιώργος Αντύπας) και 6984107118 (Χάρης Σχοινάς) όλες τις ώρες, αλλά και μέσω email στο mesologgitesattikis@gmail.com. Υπάρχει δε η δυνατότητα, όσοι επιθυμούν, να καταθέσουν την ετήσια συνδρομή (20 ευρώ), στον Τραπεζικό λογαριασμό του Συλλόγου, στην Εθνική Τράπεζα, αριθ. λογ.: 155 / 296162-84 αναφέροντας απαραιτήτως και το όνομά τους στην κατάθεση, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα την κατάθεση, στα παραπάνω τηλέφωνα. Παλαιές συνδρομές προηγουμένων ετών, παραγράφονται.

Θα θέλαμε δε, να παρακαλέσουμε τα μέλη που έχουν την δυνατότητα, να ενισχύσουν οικονομικά τον Σύλλογο (ανεξάρτητα από την συνδρομή) καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ως προς την επιβίωσή του και την κανονική λειτουργία του, όπως πληρωμές ενοικίων του γραφείου μας, διάφορα έξοδα εκδηλώσεων κ.λπ., καθώς δεν επαρκούν πλέον, οι συνδρομές που καταβάλουν τα ελάχιστα κάθε φορά μέλη, σε σχέση με τα εγγεγραμμένα. 

Επίσης παρακαλούμε, όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του Συλλόγου, να μας ενημερώσουν οπωσδήποτε, το συντομώτερο δυνατόν, για την παρούσα διεύθυνση κατοικίας τους και τα τηλέφωνά τους, είτε έχουν δηλώσει αυτά τα στοιχεία είτε όχι (καλώντας τα παραπάνω τηλέφωνα) και βοηθώντας έτσι τον Σύλλογο, για πιο σωστή ενημέρωση του μητρώου των μελών του. Τους παρακαλούμε δε όλους, από εδώ και πέρα, τις τυχόν αλλαγές στην διεύθυνση κατοικίας και στα τηλέφωνά τους, να τις δηλώνουν το συντομώτερο δυνατόν και στον Σύλλογο, στα παραπάνω τηλέφωνα, για να μπορούμε να σας ειδοποιούμε και να σας ενημερώνουμε εγκαίρως, όταν χρειάζεται. 

Ζητάμε δε την κατανόησή σας σε όλα τα παραπάνω, καθώς ο Σύλλογος δεν έχει άλλους πόρους, εκτός από την κάθε είδους συνεισφορά των μελών του και ελπίζουμε στην ανταπόκρισή σας, το συντομώτερο δυνατόν.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 187η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ (20-21 Απριλίου)

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διήμερες επετειακές εκδηλώσεις μνήμης, για την 187η Επέτειο της Εξόδου της ηρωϊκής Φρουράς των "ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ" το Σάββατο 20 Απριλίου και την Κυριακή 21 Απριλίου 2013, που διοργανώθηκαν από τον Σύλλογο Μεσολογγιτών Αττικής "Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ" στην Αθήνα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του Αμφιθεάτρου του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις, με αφετηρία τον χαιρετισμό του Προέδρου του Συλλόγου, Αντιστράτηγου ε.α. κ. Γεωργίου Αντύπα. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, εκ μέρους του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γρίβας Νικόλαος και εκ μέρους του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών, ο Πρόεδρος κ. Κουτρούμπας Δημήτρης.

Στη συνέχεια ο συμπολίτης μας Γιάννης Μαγδαληνός, τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια για το Μεσολόγγι, καταχειροκροτούμενος απ’ όλους τους παρευρισκόμενους. Ακολούθως, η επετειακή ομιλία της επίσης συμπολίτισάς μας Κας Φήμιας Πετροπούλου – Χαρώνη, διπλωματούχου Γαλλικής Φιλολογίας, με θέμα: "Ο Αντίκτυπος της Εξόδου του Μεσολογγίου στο Εσωτερικό και στο Εξωτερικό" τους συγκίνησε αφάνταστα όλους. Την εκδήλωση του Σαββάτου έκλεισε ο ποιητής κ. Τάσος Μακράτος, με απαγγελία από το επικό του έργο "ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΥΜΝΟΣ".
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Ιωάννης Γρίβας, αντιπροσωπεία Αξιωματικών (για πρώτη φορά) εκ μέρους του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αντιστρατήγου ε.α. κ. Παναγιώτη Καράμπελα, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Αξίζει να αναφερθεί, η παρουσία στην εκδήλωση της χήρας του αείμνηστου Μεσολογγίτη Στρατηγού Σπύρου Μουστακλή, Χριστίνα Μουστακλή.

Συγκινητική ήταν η πολυπληθής παρουσία των Μεσολογγιτών Αττικής και των φίλων του Συλλόγου, που κατέκλυσαν τον χώρο της εκδήλωσης.

Την όλη εκδήλωση παρουσίασε με επιτυχία η κ. Ευάννα Γυφτογιάννη, διπλωματούχος καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.









ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Οι εκδηλώσεις άρχισαν με Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγ. Ειρήνης στην οδό Αιόλου, στην οποία παρευρέθησαν εκπρόσωποι του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αντιστράτηγου ε.α. κ. Καράμπελα Παναγιώτη και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ (για πρώτη φορά) της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, καθώς και πλήθος κόσμου. Ξεχωριστή δε, ήταν η παρουσία τμήματος του Συλλόγου Πανηγυριστών "Ο Αη-Συμιός" με τοπικές ενδυμασίες, το οποίο απέσπασε τον θαυμασμό όλων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Φιλόλογος καθηγήτρια του 2ου Λυκείου Μεσολογγίου και Γεν. Γραμματέας του Λαογραφικού Συλλόγου Μεσολογγίου κ. Ελένη Πλακίδα.

Στη συνέχεια σχηματίσθηκε πομπή, προπορευόμενης της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων και ακολουθούσαν, το τμήμα Πανηγυριστών «Αη-Συμιός» τα μέλη του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής, οι προαναφερθέντες επίσημοι και οι υπόλοιποι παρευρεθέντες και όλοι μαζί μετέβησαν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Τέλος ο «Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής», παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του τμήματος των Πανηγυριστών «Αη-Συμιός», στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπου κατά την διάρκεια του γεύματος, τα μέλη του τμήματος των Πανηγυριστών τραγούδησαν επετειακά - παραδοσιακά τραγούδια του Μεσολογγίου.















 


Το Δ.Σ. του Συλλόγου, ευχαριστεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών (για την ρύθμιση της κυκλοφορίας κατά την διάρκεια της πομπής) και όλους τους συμμετέχοντες, με οποιονδήποτε τρόπο, στις διήμερες εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΝΤΥΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
(Αντιστράτηγος ε.α.)

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ ΠΕΠΗ

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Εκδηλώσεις Συλλόγου για την Επέτειο της Εξόδου, 20-21 Απριλίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (20 - 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΩΝ ''ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ''.

Ακολουθεί η πρόσκληση για την εκδήλωση:



  

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

(Κείμενα & φωτογραφίες απο την κοινή εκδήλωση σε αρχείο εδώ.)

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση των τριών Συλλόγων, Λαογραφικού-Πολιτιστικού Μεσολογγίου, Μεσολογγιτών Αττικής «Ο Άγιος Συμεών» και «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» Αδελφότητα των Απογόνων, που είχε θέμα: 
«10 Απριλίου 1826: Η Έξοδος του Μεσολογγίου σύμφωνα με τις περιγραφές και τους χάρτες της Εποχής»
Η εκδήλωση έγινε το Σάββατο, 6 Απριλίου 2013 στην αίθουσα της πρώην Νομαρχίας. Στο σύντομο χαιρετισμό του ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς αφού συνεχάρη τα Δ.Σ. των Συλλόγων για την τόσο σπουδαία εκδήλωση τους, μεταξύ των άλλων είπε:
«Φτάσαμε σε μια εποχή που δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε για την πατρίδα. Δεν έχουμε την ελευθερία να μιλήσουμε για την Ελλάδα να εκφραστούμε , να την επαινέσουμε, όχι σαν γεωγραφικό χώρο αλλά σαν ιδέα. Σήμερα που δεν έχουμε πίστη σε ιδανικά και αξίες, είναι ανάγκη η πατρίδα, η Ελλάδα να μιλάει σε μας, να μιλάει με την ιστορία της, τους ηρωισμούς της, τα αίματά της , την προσφορά της, τον πολιτισμό της. Είναι πολλοί εκείνοι που δεν αφήνουν την ιστορία να διδάσκεται, με αποτέλεσμα τα παιδιά μας να αδιαφορούν για την ιστορία μας. Εμείς δεν θα ξεχάσουμε την ιστορία μας.
Όσο ζούμε δεν θα πάψουμε να υμνούμε την πατρίδα. Όσο ζούμε δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε. Θέλω να συγχαρώ τους συλλόγους και τους προέδρους τους (ονομαστικά). Θα μιλήσει ο Κος Μυλωνάς για το Μεσολόγγι και θα μας αναζωογονήσει και θα μας αναζωπυρώσει. Θα έπρεπε η αίθουσα να ήταν γεμάτη. Για το Μεσολόγγι μιλάμε, το ξεχνούνε οι «μεγάλοι». Μη το ξεχνούμε και μεις. Γι’ αυτό έπρεπε να ήμασταν όλοι εδώ απόψε. Εμείς θα πάρουμε αυτή την απόφαση. Αυτά που θα ακούσουμε απόψε θα τα μεταλαμπαδεύσουμε, κυρίως στα παιδιά μας. Για να ζει το Μεσολόγγι».
Ακολούθησε  χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη κου  Βασ. Αντωνόπουλου που εξήρε την θυσία των Μεσολογγιτών λέγοντας:  
«Η Έξοδος του Μεσολογγίου είναι ένα ιστορικό γεγονός που ανέπτυξε δυναμική μύθου. Το ανθρώπινο σώμα είναι πολύ μικρό για να χωρέσει την ψυχή του ανθρώπου. Είναι οι στιγμές εκείνες όπου η ύλη εκμηδενίζεται μπροστά στην ασύλληπτη δύναμη του πνεύματος. Είναι οι στιγμές εκείνες όπου ο άνθρωπος αγγίζει τον Θεό. Είναι οι στιγμές της απόλυτης, της πραγματικής ελευθερίας. Σ’ αυτές τι στιγμές, οποιαδήποτε πολιορκία, οποιαδήποτε απειλή δεν μπορεί, ούτε να μας υποδουλώσει, ούτε να μας υποτάξει. Γι’ αυτό, η Έξοδος του Μεσολογγίου μας διδάσκει ότι σε περιπτώσεις αδιεξόδου, εμείς απλώς αλλάζουμε τη σκέψη και νιώθουμε αυτόνομοι και δημιουργικοί».
 Τον λόγο έλαβε ο  κος Χρ. Σιάσος για σύντομο χαιρετισμό που είπε: «…  Σε λίγες ημέρες  το Μεσολόγγι θα γιορτάσει και θα τιμήσει για άλλη μια φορά το έπος της Ελληνικής Θυσίας, Νίκης και Δόξας, την Ηρωική απόφαση των Ελεύθερων Πολιορκημένων  που γράφτηκε με δύο λέξεις, «Ελευθερία ή Θάνατος».
Σήμερα, καλέσαμε για συνεργασία σ΄ αυτή την εκδήλωση δύο καταξιωμένους συμπολίτες μας, γνήσιους Μεσολογγίτες,  προικισμένους  με αρχές, ήθος, αγάπη και τιμιότητα, τον Αντιστράτηγο ε.α. κο Γεώργιο Αντύπα, Πρόεδρο του Συλλόγου  Μεσολογγιτών «Άγιος Συμεών», με πλούσιο έργο την εποχή που ήταν Διοικητής στο 2/39 Σύνταγμα Πεζικού και τον κο Κωνσταντίνο Καρκανιά, Πρόεδρο του Ελληνοβρετανικού Κολλεγίου Αθηνών και με μεγάλη προσφορά στο χώρο της παιδείας,  Πρόεδρο του Συλλόγου «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» Εδελφότητα των Απογόνων, τον οποίο εκπροσωπεί ο Αντιπρόεδρος του Δ. Σ. κος Γεράσιμος Ρεπάσος…
        Την νύχτα της 10ης Απριλίου 1826, Κλήρος και Λαός όρμησαν φωνάζοντας «Χρηστός Ανέστη» κι έπεσαν όλοι  άψυχοι ΝΑΙ, ηττημένοι όμως ΟΧΙ. Η θυσία τους υπήρξε ένα από τα μεγαλουργήματα της Παγκόσμιας Ιστορίας.  
         Ο Κωστής Παλαμάς, γράφει: «Δεν υπάρχουν πλέον εντός των τειχών, ούτε άνδρες, ούτε γυναίκες, ούτε γέροντες, ούτε παιδιά, ούτε ασθενείς, ούτε πληγωμένοι. Υπάρχουν απλούστατα ΗΡΩΕΣ»… Το Μεσολόγγι έγινε ιδέα γιατί στο ενεργητικό του έχει το θαύμα της «ΕΞΟΔΟΥ». Αυτή η ιδέα ουδέποτε αδικεί, μόνο διεκδικεί…
       Το Μεσολόγγι έγινε ο μαγνήτης της Ελλάδας, ορμητήριο και καταφύγιο της Ελευθερίας… Εδώ στο Μεσολόγγι θα έρχονται οι ελεύθεροι άνθρωποι για να προσκυνούν στον Κήπο των Ηρώων μεταβάλλοντας τις ψυχές τους σε «Αγία Τράπεζα» για να δεχθούν τη μετάληψη από τους αθάνατους με το δισκοπότηρο της θυσίας τους και να δροσίζονται απ΄ την αιώνια κι αστείρευτη πηγή της  Ιστορίας του…  Τιμή και δόξα και αιώνιο μνημόσυνο στους ήρωες της εξόδου».
Ο Πρόεδρος κος Γεώρ. Αντύπας  στο σύντομο χαιρετισμό του είπε: «…Πριν αναφερθώ με μικρό αφιέρωμα στην ιστορική μνήμη της ηρωικής απόφασης των Ελευθέρων Πολιορκημένων, σεβόμενος πάντα τον ομιλητή, επιτακτική καθίσταται η ανάγκη να ευχαριστήσω τον κύριο συντελεστή της αποψινής διοργάνωσης, Πρόεδρο του Λαογραφικού Συλλόγου καθηγητή κ. Χρήστο Σιάσο για τα κολακευτικά λόγια που ανέφερε για το πρόσωπό μου…
    Ήταν και τότε άνοιξη όπως και τώρα.  Ένα Σάββατο αποβραδίς ανήμερα Λαζάρου.
       Η Άνοιξη καλούσε τη ζωή σε ανασύνταξη και χάριζε τις ασύγκριτες ομορφιές της στην πλάση αντίθετα όμως γύρω από το Μεσολόγγι και μέσα στο Μεσολόγγι πλανιόταν τα μαύρα φτερά του θανάτου, πολεμώντας να τ΄αγκαλιάσουν ολόκληρο και ολόψυχο.
      Σφιχτά, αποκλεισμένο από τις δυνάμεις της τυρρανίας και του σκοταδιού αυτός εδώ ο φράχτης βάσταξε πιστός στα εμπνευσμένα και βγαλμένα λόγια από τα κατάβαθα της ευαίσθητης ψυχής του Εθνικού Ψάλτη του Μεγάλου
 Σολωμού  "ΒΑΣΤΑ ΚΑΗΜΕΝΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΒΑΣΤΑ" γιατί η παρόρμηση του ποιητή δεν ήταν μόνο προσευχή και το προσκύνημα της δικής του μούσας στον αντρειωμένο αγώνα του άπαρτου κάστρου, αλλά το σάλπισμα της Εθνικής μας Ιστορίας…   "ΛΕΥΤΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ"  "ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΜΠΟΥΚΕΣ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΩΝ ΜΑΣ"
     Αλύγιστο πλέον στην απόφασή του δεν εννοεί να παραδοθεί ούτε στις ορδές των τυρράνων ούτε στην πείνα κι αποφασίζει ομόγνωμα και  "εν ονόματι της Αγίας Τριάδας" να σχίσει με τα σπαθιά τους δρόμους προς τις Ελληνικές βουνοκορφές, που έφραζαν οι βάρβαρες ορδές των πανίσχυρων πολιορκητών.
        Οι γονείς ποτίζουν μ΄ αφιόνι τα παιδιά τους για να πνίξουν τις αγγελικές τους φωνούλες και τα αθώα τους κλάματα για να μη φανερωθεί πρόωρα η έξοδος και οι ανήμποροι παραδίδονται εθελοντικά στον Καψάλη.
       
 Το Μεσολόγγι έπεσε αλλά δεν πέθανε.
        Ο θάνατος είναι η κοινή μοίρα των φθαρτών και το Μεσολόγγι είναι σφιχταγκαλιασμένο με την Ιστορική Αθανασία.
       Ήταν ένα πελώριο και ακατάλυτο σύμβολο λευτεριάς, μια ολόφωτη ιδέα ποτισμένη με άφθονο αίμα της ηρωικής του φρουράς…
      Οι θυσίες
  δεν είναι υπόθεση διαταγών. Σε όλες τις γενιτσαρικές  προσπάθειες η αντρειωμένη Φρουρά του Μεσολογγίου «δεν παραδίνει τα κλειδιά, πασά δεν προσκυνάει»… ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΖΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΖΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ.

Ο Αντιπρόεδρος κος Γερ. Ρεπάσος  είπε:
«Συχνά αναφερόμαστε στην Έξοδο της ηρωικής φρουράς. Αυτό είναι λάθος. Ήταν η Έξοδος όλων των Ελεύθερων Πολιορκημένων. Η πρώτη απόφαση αφορούσε αυτό ακριβώς: να βγει η φρουρά και να θυσιάσουν τους αδύνατους. Παρενέβη ο Επίσκοπος, Ιωσήφ Ρωγών και κατάφερε να τροποποιηθεί η απόφαση να θυσιαστούν οι δυνατοί υπέρ των αδυνάτων και να βγουν όλοι μαζί. Μιλάμε δηλαδή για την Έξοδο των Ελευθέρων Πολιορκημένων. Η μεταχείριση που επιφύλαξε η πολιτεία μετά την Έξοδο στο Μεσολόγγι μπορεί να συνοψιστεί σε ένα γεγονός, του Μαρτίου του 1834. Οι τότε κυβερνώντες, τυχαία Βαυαροί, Γερμανοί, αποφάσισαν να κάνουν την πρώτη δημόσια εκτέλεση με το πολιτισμένο όργανο της εποχής, την γκιλοτίνα. Η αντίδραση των Μεσολογγιτών ήταν μνημειώδης. Κλειδώθηκαν όλοι στα σπίτια τους.
Η περιπέτεια του ΤΕΙ μας έφερε όλους κοντά. Κατάφερε αυτή η ιστορία να συναντηθούμε ξανά όλοι μαζί στο Μεσολόγγι, με τον επίσκοπο μπροστά, όπως και τότε. Λείπει όμως ένας τόπος και τρόπος συνάντησης.
Σήμερα, που η πατρίδα βρίσκεται πάλι σε δύσκολες συνθήκες, που η ρωμιοσύνη πάει να σκύψει με το σουγιά στο κόκκαλο, με το λουρί στο σβέρκο, αξίζει να ευχόμαστε και να αγωνιζόμαστε να πεταχθεί από εξ’ αρχής, να τρέξει, να θεριέψει, ενωμένη όπως οι τρεις σύλλογοι, με την ευχή της εκκλησίας σήμερα. Αυτή η ενωμένη αγωνιζόμενη ρωμιοσύνη είναι το καλύτερο μνημόσυνο των Ελεύθερων Πολιορκημένων».


Στο βήμα κλήθηκε, από την κα Ελένη Πλακίδα που είχε το συντονισμό της εκδήλωσης, ο κος Μυλωνάς  ο οποίος ανέλυσε το θέμα με πολλές λεπτομέρειες και με προβολή  χαρτών, σχεδίων και εικόνων από το προσωπικό του αρχείο. Λόγω της πολυσέλιδης αναφοράς  του παραθέτουμε στη συνέχεια τα πιο κύρια  σημεία της ομιλίας του, που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας για πρώτη φορά, καθώς και μερικούς χάρτες και όπως αναφέρθηκε, η όλη έρευνά του πρόκειται σύντομα να εκδοθεί σε βιβλίο. Αποσπάσματα από την ομιλία: «… Να ευχαριστήσω για τη σημερινή εκδήλωση τους συλλόγους, Αδελφότητα απογόνων, Μεσολογγιτών Αττικής και Λαογραφικό  Σύλλογο και ιδιαίτερα τους Προέδρους κ.κ. Κώστα Καρκανιά, Γιώργο Αντύπα και Χρήστο Σιάσο. Μεσολόγγι, Ιερή Πόλη. Το φως που ακτινοβόλησε σαν φάρος στις 10 τα’ Απρίλη του 1826. Αυτό το φως που έκανε ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ  συνώνυμο με τη λέξη «Ελευθερία». Το τσουνάμι που κατέκλεισε όλες τις Ευρωπαϊκές πόλεις. «Ελευθερία» Θείο πιοτό. Δεν είναι δώρο που χαρίζεται, αλλά  αγαθό που κατακτάται με θυσίες. Δεν είναι τύχη, αλλά άθλος. Όταν σου την στερήσουν, την λαχταράς, όπως τότε οι άνθρωποι του Μεσολογγιού! Και αποφάσισαν για την Έξοδο.
 Με την έρευνα και τις τοποθετήσεις μου σίγουρα δεν διεκδικώ το αλάθητο. Έχει γίνει  όμως  μια κοπιαστική και συστηματική προσπάθεια, με τη μελέτη και ανάλυση όλων των υπαρχόντων αναφορών λέξη προς λέξη, για να δοθεί όσο το δυνατόν πιο τεκμηριωμένη άποψη στα ζητήματα της εξόδου, της πορείας και όχι μόνο. Τεκμηριωμένη με χάρτες που αποτύπωναν θέσεις και περιοχές, όπου συνέβησαν διάφορα γεγονότα.. Από την έρευνα προέκυψε, ότι σε πολλά σημεία οι συγγραφείς  συμφωνούν αλλά και σε αρκετά άλλα  έχουν διαφορετική άποψη. Ακόμη πολλά ερωτηματικά, ανεξιχνίαστα, μέχρι σήμερα, κέντριζαν το ενδιαφέρον μου και με έκαναν να ασχοληθώ πιο επισταμένα.  Όπως :
1)Γιατί επιλέξανε την ανατολική πλευρά,  για την έξοδο αφού γνώριζαν ότι από εκεί θα συναντούσαν τους σκληροτράχηλους και πολεμοχαρείς Αιγύπτιους  του Ιμπραήμ;
2) Στο σχέδιο Κοκκίνη εκτός από την κεντρική πύλη δεν υπήρχε άλλη πόρτα στις ντάπιες. Όταν βγήκαν οι Εξοδίτες,  πως πέρασαν από τις ντάπιες και το τείχος των 3,5 μέτρων ύψους;
3)Ποια ήταν η μορφή, η έκταση που καταλάμβαναν, το ύψος , η χρήση και λειτουργία των προμαχώνων, εκτός βέβαια του χώρου των κανονιών;
4) Οι γέφυρες κατά την έξοδο ήταν 3 ή 4.
5) Πόσος χρόνος  χρειάζονταν για να περάσει ο κόσμος από τις γέφυρες;
6) Αφού πέρασαν την περίταφρο πέσανε πρηνείς στο χώρο ανάμεσα από το τείχος και το αυλάκι του Ομέρ. Που ήταν το αυλάκι αυτό του Ομέρ Πασά;
7) Οι 9.000 περίπου Μεσολογγίτες και φρουρά, που θα έβγαιναν από το τείχος και θα έπεφταν «μπρούμυτα κατά γης»  χωρούσαν στο χώρο αυτόν;
8)Η φρουρά και οι άμαχοι σε πόσα σώματα χωρίστηκαν;
9)Πως κινήθηκαν τα σώματα κατά την Έξοδο και ποιοι ήταν οι αρχηγοί;
10) ποια ήταν η θέση των δύο καστελιών-προμαχώνων που ανάμεσά τους θα έπρεπε να περάσουν οι πολιορκημένοι; Και αρκετά άλλα...
   Το σχέδιο του Μηχανικού Κοκκίνη. Περιέχει το τείχος με τις ντάπιες, τις ονομασίες τους, και πρόβλεψη για επέκταση-ενίσχυση τριών προμαχώνων. Ημερομηνία σύνταξης 25 Οκτωβρίου 1825.Η διάταξη των 18 προμαχώνων πολύ καλή. Στο σύνολό του το τείχος παρουσιάζεται πεπλατυσμένο. Με σημειώσεις φαίνονται η σημερινή έκταση του τείχους, ο κήπος των ηρώων η Μητρόπολη και σε πίνακα οι διάφορες ονομασίες των 18 αρχικών προμαχώνων…
   Ο χάρτης της ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου, υπό του Οδ. Μαρούλη το 1907. Περιλαμβάνει την οικιστική περιοχή, την περιμετρική που καταλήγει στο νησάκι του ανεμόμυλου, τη συνολική θέση του τείχους καθώς και τις εχθρικές πολιορκητικές οχυρώσεις.
 Σημερινή κατάσταση της πόλης. Για να έχουμε μια εικόνα του τείχους που βρίσκονταν τότε, δεξιά και αριστερά του σημερινού τμήματος.
Η «ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΣ» ενάμισι μήνα μετά την έξοδο γράφει, « αμέσως εσυνάχθησαν οι στρατηγοί εις την ανατολοικήν πλευράν του οχυρώματος, και συσκεφθέντες απεφάσισαν τον τρόπον της φυγής»
 «Οι σωματάρχαι άμα λαβόντες την είδησιν ταύτην, συνήχθησαν περί την μεσημβρίαν» της 10ης Απριλίου «εις το κανονοστάσιον του «Μακρή»: «Στο καλύβι του Μακρή άρχισαν συνεχείς συνελεύσεις και συσκέψεις καπεταναίων, προεστών και Δεσπότη για τον τρόπο που θα γίνονταν η έξοδος. Έκριναν ότι έπρεπε για στρατηγικούς λόγους να χωριστούν σε τρείς κολώνες και να βγούν από τρία σημεία: από τη ντάπια του Μακρή, από τη ντάπια του Μπότσαρη και από το περιτείχισμα του Μονταλεμπέρ, προς τη Κλείσοβα»… Ακολούθησε ανάγνωση της  απόφασης της Εξόδου, όπως έχει γραφτεί στα απομνημονεύματα του Ν. Κασομούλη, από τη φιλόλογο κα Γεωργία Κότσαρη…
Ο λόγος επιλογής της εξόδου από την ανατολική πλευρά ήταν ότι έπρεπε όλος ο κόσμος των 9.000 περίπου ατόμων να βγει πρώτα με ασφάλεια έξω από τα τείχη και σε χώρο που να μη πυροβολείται από τον εχθρό. Στη συνέχεια με τα δύο σώματα μπροστά σε παράταξη όλοι μαζί να ριχτούν στον εχθρό…
Μετά την έξοδο, που θα άρχιζε στις 8 μ.μ. θα έπεφταν πρηνείς  στο χώρο ανάμεσα από την περίταφρο και το Αυλάκι του Ομέρ…
Μετά, τα δύο σώματα αφού δίνονταν το σύνθημα θα ορμούσαν  πρώτα να καταλάβουν τα δύο καστέλια Α’ και Β’ , και στη συνέχεια να ορμήσουν στα εχθρικά στρατόπεδα. Εάν η αντίσταση θα ήταν ισχυρή και δεν είχαν την αναμενόμενη βοήθεια ως πρώτη συνάντηση όρισαν το «αμπέλι του Κότσικα» και στη συνέχεια κατεύθυνση προς τον Άη Συμιό…
 «Τρύπησαν το τείχος» όπως αναφέρει ο Τρικούπης και πέρασαν. Με σχέδια και αποσπάσματα από χάρτες, με αναλύσεις  σχόλια  και τεκμηριωμένες απόψεις  καταγράφονται οι κινήσεις των Εξοδιτών…    Οι Τουρκοαιγύπτιοι έχουν καταλάβει, από τα χτυπήματα στις γέφυρες και τη φασαρία στο πέρασμα, ότι ξεκίνησαν οι πολιορκημένοι να βγαίνουν.. Δεν τους βλέπουν γιατί υπάρχει μπροστά το ανάχωμα στο χαντάκι. Άρχισαν όμως από τα δύο καστέλια να πυροβολούν προς τη θέση τους. Οι πυροβολισμοί ρίχνονταν ψηλά πάνω από τα κεφάλια τους .. πρηνείς,  περίμεναν αρκετή ώρα και αφουγκράζονταν, εάν από πάνω από το βουνό, έρχονταν η βοήθεια που περίμεναν… γύρω στις 10μ.μ.  κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν πλέον να περιμένουν άλλο. Οι εχθροί τους πλησίαζαν και τους τουφεκούσαν. Να γυρίσουν πίσω στη πόλη ήταν αδύνατον. Η απόφασή τους «ΕΚΕΙΘΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΕΔΩΘΕ ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΟ» ήταν οριστική…
Έτσι όλοι τους έκριναν πως θα ήταν καλύτερα να πολεμήσουν ενωμένοι και έτσι προχωρούσαν ως μία φάλαγγα με μπροστάρη το Μακρή…
Αυτό είδαν οι πολεμοχαρείς και αιμοδιψείς Άραβες και σαν τα όρνεα όρμησαν επάνω στη λαχταριστή λεία τους και κατέσφαζαν…  Το μακελιό που ακολούθησε δεν περιγράφεται. Όσοι κατάφεραν να μπούνε στη πόλη ήρθαν αμέσως αντιμέτωποι με τους Τούρκους και Αλβανούς… Ο γέροντας Χρήστος Καψάλης  με το μπαστούνι του από νωρίς είχε μαζέψει σαν σε πανηγύρι πολλούς ανήμπορους να έρθουν στο μεγάλο σπίτι του. Αυτό βρίσκονταν κοντά στο μόλο στα Καψαλέϊκα, και χρησιμοποιούνταν ως πυριτιδαποθήκη. Μετά τα μεσάνυχτα και αφού είδε ότι μαζεύτηκαν γύρω από το σπίτι πολλοί Τούρκοι έβαλε φωτιά στο μπαρούτι. Η έκρηξη αναστάτωσε τη περιοχή τα δε νερά της Πλώσταινας έφτασαν μέχρι τον Άγιο Σπυρίδωνα. Οι εισβολείς, Τούρκοι Άραβες και Αλβανοι, καταγίνονταν στο να λεηλατούν,  να σφάζουν τα αγόρια άνω των 12 ετών και να πιάνουν τις γυναίκες για το σκλαβοπάζαρο…
Η φάλαγγα ενωμένη, με τα γιαταγάνια στα χέρια έσκιζε τα εχθρικά σώματα. Η κατεύθυνσή τους ήταν προς το «αμπέλι του Κότσικα». Μόλις πέρασαν το ρέμα της Αγριλιάς, περίπου στη σημερινή διασταύρωση οδού Ναυπάκτου, Εθνικού δρόμου και ρέματος, αντιμετώπισαν το ισχυρό ιππικό του Ιμπραήμ που έρχονταν από το Μποχώρι…
  Η σύγκρουση στο αμπέλι του Κότσικα. Όταν πλησιάσανε δόθηκε σκληρή μάχη. Εκεί σκοτώθηκε κι ο τυπογράφος Μεσθενέας. Μετά τη μάχη αυτή «πιλάλισαν» προς το όρος. Τους ενδιέφερε να αποφύγουν και ενδεχόμενες άλλες συγγρούσεις, γι’ αυτό έτρεξαν προς το «ριζό» του βουνού…
Ο Κώστας Μπότσαρης, ο Μαυροκορδάτος, ο Τρικούπης ο Σπυρομήλιος και πολλοί άλλοι από μακριά παρακολουθούσαν τα τεκτενόμενα στη τραγική πόλη…
Ο Ιωσήφ Ρωγών μετά το «πίσω-πίσω» και την επιστροφή στη πόλη, μαζί με τον άμαχο πληθυσμό των Μεσολογγιτών που τον περιστοίχιζε κατευθύνθηκε προς τον ανεμόμυλο. 
Ο κος Μυλωνάς έκλυσε την εμπεριστατωμένη του ομιλία λέγοντας, που αλλού έγινε η μάνα να σκοτώνει  το ανήλικο παιδί της για να μη «τουρκέψει»  και μετά κάρφωνε το ίδιο σπαθί στη καρδιά της.
Άτυχο και ένδοξο Μεσολόγγι… που προτιμάς τον θάνατο από την ατί­μωση… Η γης είναι σκεπασμένη από ακρωτηριασμένα άψυχα κορμιά κάθε ηλικίας! Τα θύματα είναι αναρίθμητα, στοιβαγμένα σε σωρούς και η λάσπη έχει καλύψει τα χαρακτηριστικά τους, σε βαθμό που είναι δύσκολο να δια­κρίνεις το πρόσωπο, το φύλο και την κοι­νωνική τους θέση… Η αδελφή χωριζόταν από τον αδερφό και το παιδί από τη μητέρα… Με τα μάτια στεγνά πια από τα δάκρυα η μητέρα, αγκομαχώντας από την εξάντληση, το φόβο και την κακομεταχείριση, έβλεπε  με ένα πνιχτό λυγμό το παιδί της που έκλαιγε απελπισμένα. Μια όμορφη Μεσολογγίτισσα αγοράσθηκε ακριβά για να ξαναπουληθεί σε κάποιο μπέη… και όταν οι βάρβαροι στρατιώτες δεν έβρισκαν αγοραστή, τις σκότωναν μερικές φορές για διασκέδαση και για να δείξουν την δεξιοτεχνία τους στον αποκεφαλισμό με ένα μόνο χτύπημα του σπαθιού…». 
Ακολούθησαν Μεσολογγίτικα δημοτικά τραγούδια από τον συμπολίτη μας Γιάννη Μαγδαλινό ο οποίος καταχειροκροτήθηκε για την καλή τους απόδοση. Τέλος ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου παρέδωσε από ένα αναμνηστικό δίπλωμα στους συνεργαζόμενους Συλλόγους. 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πέραν των προαναφερομένων: Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμ. Π. Μακάριος Αντωνόπουλος, ο Υποδιοικητής του 2/39 Σ. Ε. Αντισυνταγματάρχης κ. Σπύρου Δημήτριος με την συνοδεία του, οι πρώην Δήμαρχοι Μεσολογγίου κ.κ. Γιάν. Αναγνωστόπουλος και Γιωρ. Πρεβεζάνος, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Καββάγιας, ο Προϊστάμενος Α/θμιας Εκπ/σης κ. Αντ. Μπαρμπετάκης, ο Σχολικός Σύμβουλος Α/θμιας Εκπ/σης κ. Κων. Ρήγας, ο Προϊστάμενος Δ/νσης Συγκοινωνιών κ. Γερ. Γυφτογιάννης, ο Πρόεδρος Δασκάλων κ. Δημ. Τσάμης, ο Πρόεδρος της Διεξόδου κ. Νίκος Κορδόσης,ο Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών Καθηγητής κ. Καρυδάς Γιάννης, ο Εκπρόσωπος του Τ.Ε.Ε.  Πολιτικός Μηχανικός κ. Παν. Αλαξόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλλοι της Λιμνοθάλασσας κ. Λάμπης Γογούσης, ο Πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος κ. Αθ. Σπυρόπουλος, η Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Μεσολογγίου κ. Μαίρη Φιλιπποπούλου, η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου κ. Ροδάνθη Φλώρου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών η «Θυσία» κ. Αλ. Μπακή, ο Πρόεδρος Ιεροψαλτών «Αρχ. Άνθυμος» κ. Παν. Ρεπάσος, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Φορέων και Συλλόγων, μέλη και φίλοι των διοργανωτών Συλλόγων και πλήθος κόσμου.

 (Κείμενα & φωτογραφίες απο την κοινή εκδήλωση σε αρχείο εδώ.)