Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΥΝΕΣΚΟ

Το τριήμερο από Πέμπτη 21 Νοεμβρίου έως και Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013, πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, με κύριο συνδιοργανωτή το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, εκδηλώσεις για την ένταξη της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Στις παραπάνω εκδηλώσεις δεν προσεκλήθη, ούτε συμπεριελήφθη στη συνδιοργάνωση (όπως πρωτίστως θα έπρεπε) ο Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ», ως μητροπολιτικός Σύλλογος στο Νομό Αττικής, αριθμούντος περίπου οκτακοσίων εγγεγραμμένων μελών.

Όπως είναι γνωστό, ο Σύλλογός μας συμπαραστάθηκε στο παρελθόν σε όλους τους αγώνες του Δήμου μας, για τα δίκαια αιτήματα της πόλης που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε, είτε με την ειλικρινή παρουσία των μελών του, είτε δι΄επιστολών συμπαράστασης προς το Δήμο, είτε με τις τελευταίες παρεμβάσεις του στο Υπουργείο Υγείας, για την ενίσχυση του Νοσοκομείου μας με Ιατρικό Προσωπικό και τη μη περαιτέρω υποβάθμισή του.

Η παραπάνω παράλειψη του Δήμου και ιδιαιτέρως των διοργανωτών-επιτελών του κ. Δημάρχου, είναι κατακριτέα, τα δε κίνητρα αν τυχόν είναι προσωπικά, δεν αφορούν το Σύλλογο και τους Μεσολογγίτες της Αττικής και αποτελούν κόλαφο.

Σήμερα την 27η Νοεμβρίου και ώρα 18.00΄σε πραγματοποιηθείσα συνεδρίαση, το Δ.Σ του Συλλόγου ομόφωνα και απερίφραστα, στιγματίζει τουλάχιστον, την παραπάνω παράλειψη του Δήμου, ως κύριου φορέα και συνδιοργανωτή και παρακαλεί στο μέλλον, να μη συγχέονται τυχόν προσωπικές καλές ή κακές σχέσεις, μεταξύ του Δήμου και μελών του Συλλόγου μας.

Η ΕΝΟΤΗΤΑ ανεξαρτήτως χώρου ή επιδιώξεων, αποτελεί ύψιστο καθήκον όλων μας και συμβάλλει αποτελεσματικά, ανιδιοτελώς και χωρίς προσωπικά οφέλη και προσμονές, στην επίλυση των προβλημάτων της ιδιαίτερης πατρίδας μας, το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ και στην ικανοποίηση κάθε δικαίου αιτήματός του.
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΕΠΠΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΚΟΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ - ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΩΝ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
Του Προέδρου του Συλλόγου, Αντιστράτηγου ε.α. Αντύπα Γεωργίου,
στη κοινή εκδήλωση, στις 13/11/13, με την Αδελφότητα των Απογόνων
"ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ"

Κυρίες και Κύριοι,

Ως Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ», χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση, που σκοπό έχει την παρουσίαση των στόχων και των μέχρι τώρα ενεργειών της Αδελφότητας των απογόνων του Μεσολογγίου, καθώς και την ανάδειξη ιστορικών στοιχείων της τελευταίας πολιορκίας και της εξόδου του Μεσολογγίου, που επιμελήθηκε ο Αντιστράτηγος ε.α και επίτιμος Διοικητής Γ΄ΣΣ, κ. Κολόμβας Νικόλαος.

 

Με τις πολιορκίες και την έξοδο του Μεσολογγίου, δεν έχει συνδεθεί αποκλειστικά κάποιο όνομα Πολιτικού ή Στρατιωτικού αρχηγού, αλλά το σύνολο των Μεσολογγιτών. Γιατί ήρωες στο Μεσολόγγι δεν ήταν αυτοί που κατείχαν τα αξιώματα, ήταν οι απλοί πολίτες που δεν προσδοκούσαν δόξα και τιμές. Οι αυθεντικοί Ελληνες, οι απλοί πολίτες που πολεμούσαν με τα όπλα της ψυχής τους και της πίστης τους, έτοιμοι να θυσιαστούν για τα πραγματικά και μεγάλα ιδανικά τους.

Αυτό είναι το βασικό συστατικό του διαχρονικού μηνύματος που έστειλε το Μεσολόγγι στον κόσμο όλο: "ΜΙΑ ΠΟΛΗ, ΜΙΑ ΨΥΧΗ, ΜΙΑ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΘΥΣΙΑ με ένα ανεξίτηλο όνομα: ΕΞΟΔΟΣ".

Ιστορική μνήμη που όλους εμάς τους Μεσολογγίτες μας γεμίζει υπερηφάνεια και δέος, χθές και σήμερα, όπως και αύριο και πάντα. «Λαός που δεν γνωρίζει και δεν τιμά το παρελθόν του, δεν έχει μέλλον». Γιατί το παρελθόν είναι η πηγή που ποτίζει τα κύτταρα κάθε λαού, για να μπορεί να διαμορφώνει την πορεία του προς το μέλλον.


Για τους ήρωες του Μεσολογγίου δεν ήταν η λογική που τους πρόσταζε πώς να πράξουν, αλλά τα εσωτερικά ερείσματα και το ηθικό τους έρμα, που το συνάρθρωναν θεμελιώδεις αξίες, όπως αυτές της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Η θυσία μιας πόλης και των αγωνιστών της, μετέδωσε σε ντόπιους και ξένους μηνύματα μεγαλειώδη, πανανθρώπινα. Μηνύματα με διαχρονικότητα, που γίνονται σημεία αναφοράς όλων των Ελλήνων και αστείρευτη πηγή έμπνευσης, για μάχες νέες σε καιρούς δύσκολους.

Κυρίες και Κύριοι.

Στο σύγχρονο πεδίο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, που μαστίζεται, όπως ξέρετε, από πολυμορφικές εσωτερικές και εξωτερικές κρίσεις, είναι χρήσιμο να λάβουμε υπόψη τον ύψιστο βαθμό της ψυχικής αντοχής, αλλά και της συλλογικής συνείδησης των προγόνων μας.

Να λάβουμε υπόψη το κρυφό μήνυμα της Μεγαλειώδους πράξης τους, που μας αποκαλύπτει την ιδέα, ότι όλα μπορούν να συμβούν και τα αδύνατα μπορούν να γίνουν δυνατά, αρκεί να πιστέψει κανείς σε σκοπούς δυναμικούς, χωρίς φοβικές εσωτερικές διεργασίες και αναστολές.

Δεν έχουμε σήμερα αγαπητοί συμπατριώτες την πολυτέλεια να προσποιηθούμε ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, σε κάθε τομές της καθημερινής ζωής και να εθελοτυφλούμε μπροστά σε καταστάσεις ζοφερές. Το Μεσολόγγι όμως πρέπει να αποτελεί πάντα το φάρο, να είναι βαθειά μέσα στην καρδιά μας και με τη δύναμη ψυχής και μυαλού που διαθέτουμε, οφείλουμε να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο που γεννηθήκαμε, που μεγαλώσαμε και υπηρετήσαμε, από κάθε μετερίζι ο καθένας.

Τα τελευταία χρόνια η ολιγωρία τουλάχιστον, των τοπικών αρχόντων, οι προσωπικές ικανοποιήσεις και επιδιώξεις, ο ωχαδελφισμός, η έλλειψη ενδιαφέροντος των πολιτικών ταγών του Νομού για το Μεσολόγγι και η απώλεια ιστορικής μνήμης, οδήγησαν αυτό στο μαρασμό και στη συρρίκνωση, αφαιρώντας του όλα τα προνόμια της πρωτεύουσας του Νομού, που κατείχε.

Οι «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ» όπως ονομάστηκαν, επέβαλλαν τον δικό τους θρίαμβο στη ψυχή των εχθρών τους, που αδημονούσαν να σκορπίσουν το θάνατο, έτσι λοιπόν κι εμείς απερίφραστα, ας γίνουμε συμμέτοχοι σε κάθε συλλογική προσπάθεια και αλληλέγγυοι σε κάθε δράση, που θα δίνει προοπτική ανάπτυξης στον τόπο μας.

Αναμοχλεύοντας την εθνική μας μνήμη, διαπιστώνουμε την επικαιρότητα σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο, των λόγων του Μεσολογγίτη Πρωθυπουργού Σπυρίδωνος Τρικούπη στο Ναύπλιο, την 19η Μαϊου 1825 με την κήρυξη της Γενικής Αμνηστίας, που έλεγε:

«Κινδυνεύει η Πατρίς ……. Διότι ο ζήλος του λαού εσβύσθη, και εσβύσθη από ημάς τους ιδίους …… οι οποίοι αποκαταστήσαμεν το δυστυχισμένο Εθνος, παίγνιον των παθών μας …….. οι οποίοι αντί να το οδηγήσουμε εις τον λιμένα της σωτηρίας και ευδαιμονίας, το εφέραμε εις το χείλος της αβύσσου ……… διότι η ΦΙΛΑΡΧΙΑ πολιορκεί το νού μας ……… η ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ οδηγεί τα έργα μας, οι ΣΚΕΥΩΡΙΑΙ και τα ΔΙΑΒΟΥΛΙΑ είναι η πολιτική μας……».

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η Αδελφότητα των Απογόνων "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μεσολογγιτών Αττικής 

Σας προσκαλούν

να παραστείτε στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13η Νοεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» του Ελληνοβρετανικού Κολλεγίου, Ρεθύμνου 1α (πλησίον Αρχαιολογικού Μουσείου), με σκοπό την παρουσίαση των στόχων και των μέχρι τώρα ενεργειών, της Αδελφότητας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  1. Χαιρετισμός – Παρουσίαση της Αδελφότητας, από τον κ. Κ. Καρκανιά, Πρόεδρο της Αδελφότητας.
  2. Χαιρετισμός του κ. Γ. Αντύπα, Προέδρου του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής.
  3. Προβολή (επανάληψη) του ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ-1 «Μηχανή του Χρόνου», για την τελευταία Πολιορκία και την Έξοδο του Μεσολογγίου, με σχόλια από τον κ. Ν. Κολόμβα.
  4. Ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών και
  5. Εγγραφή τακτικών και αρωγών μελών.

Επίσης κατά την εκδήλωση, θα παρουσιασθούν βιβλία  φυλλάδια, που έχουν εκδοθεί από την Αδελφότητα, την «ΑΛΦΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ» ή άλλους, για το Μεσολόγγι. Παρακαλούμε δε, τους συμπολίτες μας της Αθήνας, όπως τιμήσουν με την παρουσία τους, την παραπάνω εκδήλωση.

Κ. Καρκανιάς -  Πρόεδρος (210-8217710)

Ελ. Χολέβα - Γεν. Γραμματέας (6978870622)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΕΘΝ. ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Ο Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής «Ο Άγιος Συμεών», ενημερώνει τους Μεσολογγίτες Αττικής, ότι έχει ανοιχθεί νέος λογαριασμός, για κατάθεση συνδρομών, δωρεών κ.λ.π. στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, με αριθ.: 155/ 351528-11.
Υπενθυμίζουμε δε, ότι η κάθε κατάθεση πρέπει να συνοδεύεται και από το Ονοματεπώνυμο του μέλους που κάνει την κατάθεση, για καλύτερη ενημέρωση του καταλόγου των μελών. Επίσης, μπορεί όποιος επιθυμεί, να έρθει σε επαφή με το γραφείο του Συλλόγου για οποιοδήποτε θέμα, καλώντας στο: 210-5231550, Δευτέρα έως Παρασκευή, από 10.00 π.μ. έως 13.30 μ.μ.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

1 και 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΜΝΗΜΗ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας κάθε ημέρα του χρόνου τιμά τη μνήμη ενός ή περισσοτέρων Αγίων. Θεωρεί του Αγίους μεγάλες προσωπικότητες που διέπρεψαν σε αρετή, σε αγώνα και σε διάκριση. Ο Αγιορείτης γέρων Παίσιος μας λέει: «…Την Ορθοδοξία μας ως Έλληνες την οφείλουμε στον Χριστό και στους Αγίους Μάρτυρες και Πατέρες της Εκκλησίας μας…». Οι Άγιοι είναι οι φωτεινοί αστέρες, που δείχνουν τη Θέωση και τον Ουρανό. Όλοι τους δίδαξαν τον λόγο του Θεού και μαρτύρησαν για τη μοναδική τους πίστη, στον Τριαδικό Θεό της Αγάπης.

Η Αιτωλοακαρνανία είναι μια περιοχή της Ελλάδος, Αγιασμένη και ποτισμένη με το αίμα των Αγίων της. Από τον 2ο μ. Χ. αιώνα, ανέδειξε μεγάλες ηρωικές και αγιασμένες μορφές της Χριστιανοσύνης. Η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου τιμά τη μνήμη του Οσίου Ιακώβου του Νεομάρτυρα και των μαθητών του, Ιεροδιάκονο Ιάκωβο και τον μοναχό Διονύσιο. Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου τιμά τη μνήμη των Νεομαρτύρων Λάμπρου, Θεόδωρου και Ανώνυμου που μαρτύρησαν στην πόλη του Αγρινίου.
 

Όσιος Ιάκωβος ο Νεομάρτυρας και οι μαθητές του, Ιεροδιάκονος Ιάκωβος και Μοναχός Διονύσιος.

 
Ο Ιάκωβος, κατά κόσμο Ιωάννης, γεννήθηκε σε κάποιο χωριό της Καστοριάς. Ήταν βοσκός και ασκούσε το επάγγελμα του κρεοπώλη. Απέκτησε πολλά χρήματα και έκανε πολλά έργα. Ο αδελφός του άρχισε να τον ζηλεύει, γιατί φεύγει και πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη όπου γνωρίζεται με τον Πατριάρχη Νήφωνα, ο οποίος του δίδαξε όλα τα μυστήρια της Χριστιανικής Πίστης. Ο Ιωάννης άρχισε και έδινε τα πλούτη του στους φτωχούς και στη συνέχεια φεύγει για το Άγιο Όρος. Όταν έφθασε εκεί, έμεινε στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου, όπου έλαβε και το όνομα Ιάκωβος.

Ο Ιάκωβος άρχισε νηστεία, προσευχή, εξομολόγηση, αγρυπνία στην Ιερά Μονή Ιβήρων. Όνειρό του ήταν να έλθει στην Αιτωλία. Αφού περνά από τα Μετέωρα έρχεται στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου, στην Ανάληψη-Δερβέκιστα Τριχωνίδας. Η φήμη του Αγίου ήταν μεγάλη και πολλοί πιστοί πήγαιναν να εξομολογηθούν.

Ο Επίσκοπος της Άρτας Ακάκιος, τυφλός από την ζήλια, ενήργησε για την εξόντωσή του και «πρόδωσε» τον Ιάκωβο στον Μπέη των Τρικάλων, ο οποίος στέλνει Τούρκους στρατιώτες να τον συλλάβουν, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία. Οι στρατιώτες πήραν τον Ιάκωβο και τους μαθητές του, Ιεροδιάκονο Ιάκωβο και Μοναχό Διονύσιο και αφού τους έδεσαν με αλυσίδες τους πήγαν στον Μπέη στα Τρίκαλα και με διαταγή του Βασιλιά, τους έστειλαν στην Ανδριανούπολη και από εκεί στο Διδυμότειχο, όπου τους βασάνισαν και στη συνέχεια τους έφεραν πάλι στην Ανδριανούπολη.

Εδώ τους υπέβαλαν σε ατελείωτα βασανιστήρια για πολλές ημέρες, τους μετέφεραν στον τόπο της εκτέλεσης για να τους θανατώσουν, αφού πρώτα τους κρεμάσουν. Το τέλος του Ιακώβου και των μαθητών του ήταν ο απαγχονισμός την 1η Νοεμβρίου του 1520. Χριστιανοί πήραν τα Άγια λείψανα τους και με την πρέπουσα τιμή, τα κήδευσαν κοντά στο χωριό.

Οι Άγιοι Νεομάρτυρες Λάμπρος, Θεόδωρος και Ανώνυμος.


Οι τρείς Άγιοι Νεομάρτυρες Λάμπρος, Θεόδωρος και Ανώνυμος, μαρτύρησαν στο Αγρίνιο (Βραχώρι) στις 2 Νοεμβρίου το 1786. Κατάγονταν από την Πελοπόννησο και ήταν έμποροι.

Παραμένοντας καιρό στα Γιάννενα για εμπορικούς λόγους, το 1786 αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Πατρίδα τους. Ξεκίνησαν λοιπόν και φθάνοντας στο Βραχώρι, σημερινό Αγρίνιο, είπαν να διανυκτερεύσουν εκεί.

Στην είσοδο της πόλης βρίσκονταν Τούρκοι φύλακες, που εισέπρατταν φόρους από ταξιδιώτες και θέλησαν να τους φορολογήσουν. Οι τρεις έμποροι είπαν να φύγουν προς την πόλη, για να μην πληρώσουν φόρο. Έτσι περνώντας από τον χώρο που κάθονταν οι φύλακες, πήγαν σε κάποιο σπίτι για να περάσουν την νύχτα. Εκεί τους παρακολούθησε ένας Τούρκος, που άκουσε τι έλεγαν μέσα στο σπίτι. Όταν όλα αυτά έγιναν γνωστά, τους συνέλαβαν και τους βασάνισαν και στη συνέχεια τους πήγαν στον Κριτή για να τους δικάσει.

Οι τρείς μάρτυρες είπαν την αλήθεια, λέγοντας με μια φωνή : «Εμείς πίστη δεν αλλάζουμε, είμαστε και μένουμε Χριστιανοί». Ο Δικαστής μόλις άκουσε αυτά, έδωσε εντολή να βασανιστούν και να κλειστούν στη φυλακή. Οι τρείς μάρτυρες πέρασαν πολλές ημέρες στη φυλακή, νηστικοί, διψασμένοι και βασανισμένοι. Τους ξαναπήγαν στον Δικαστή και ξανά ομολόγησαν για την πίστη τους. Ακολούθησαν νέα βασανιστήρια και ο κριτής πήρε την απόφαση να τους θανατώσουν και διέταξε να τους βασανίσουν με ξυλοδαρμό και να τους θανατώσουν με απαγχονισμό. Τον έναν τον κρέμασαν στον πλάτανο που είναι κοντά στον Άγιο Δημήτριο καθώς και τον δεύτερο, τον τρίτο τον πήγαν στην πόλη και εκεί είχε τον ίδιο θάνατο με τους άλλους δύο. Έτσι οι τρείς νεομάρτυρες, βρήκαν φρικτό θάνατο.

Με εκτίμηση,
Χρήστος Σιάσος.

3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΕΟΡΤΗ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια, θα εορτασθεί η ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και στρατηλάτη, στην ομώνυμη Ιερά Μονή Ελληνικών Μεσολογγίου, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου. Το Σάββατο θα τελεσθεί ο εσπερινός και την Κυριακή το πρωί, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά, θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση.

Το Μοναστήρι βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων, από το χωριό Ελληνικά Μεσολογγίου και ανάμεσα σε πυκνό δάσος από καστανιές και δρύς. Πρόκειται για μεταβυζαντινό λιθόκτιστο ναό του 1696. Στη θέση του υπήρχε παλαιότερος ναός, που καταστράφηκε στις μεγάλες μάχες, μεταξύ των Βενετών και του αρματωλού από το Ξηρόμερο, Πάνου Μεϊντάνη.

Το καθολικό ανήκει στον σταυρεπίστεγο τύπο και ο οκταγωνικός τρούλος έχει το σημείο του σταυρού και στις πλευρές του από ένα παράθυρο. Στην βόρεια πλευρά υπάρχουν δύο μαρμάρινες επιγραφές, η μια κοντά στο ιερό με τα ονόματα των κτητόρων, Κολονέλου Γιαννάκη Λουντερέκα και του Γεωργίου Δαπαβίτζα και Δήμου Λούτα. Η άλλη επιγραφή, δυτικά, αναφέρει ως κτήτορες τον Γεώργιο Λούτα, τον ηγούμενο Σεραφείμ, και τον ιερομόναχο Δομέτιο. Τα τελευταία χρόνια, κατασκευάστηκαν κελιά από την ανατολική πλευρά της Μονής και όλος ο αύλειος χώρος είναι περιμαντρωμένος.

Υπάρχουν πολλές τοιχογραφίες Αγίων όπως, των Τριών Ιεραρχών, του Αγίου Αθανασίου, του Αγίου Στεφάνου, του Αγίου Γρηγορίου καθώς και φορητές παλαιές εικόνες του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Γεωργίου και άλλων Αγίων. Σε προσκυνητάρι υπάρχει μεγάλη εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας.

Επίσης στον αύλειο χώρο υπάρχει κενοτάφιο, όπου ψάλλεται επιμνημόσυνη δέηση, καθώς και μαρμάρινη πλάκα με ονόματα ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο Ζυγό -Αράκυνθο κατά τον πρόσφατο εμφύλιο πόλεμο το 1945.

Το μοναστήρι το κατέλαβαν οι αντάρτες και το χρησιμοποίησαν ως αρχηγείο τους, την εκκλησία δε, την είχαν για να κοιμούνται και τα κελιά τα είχαν ως κρατητήρια. Οι αντάρτες έπαιρναν κρατούμενους και τους σκότωναν κοντά στο χώρο της παλιάς εκκλησίας.

Έξω από το Μοναστήρι και σε απόσταση πενήντα περίπου μέτρα, υπάρχει πηγάδι όπου το βάθος του ξεπερνά τα σαράντα μέτρα. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν υπάρχει νερό στο πηγάδι και φυσικά και στο Μοναστήρι.

Την ιερά μονή του Αγίου Γεωργίου, διακονεί επί σειρά ετών η μοναχή Ανθούσα της οποίας το έργο τόσο μέσα στο ναό, όσο και έξω από αυτόν, είναι τεράστιο. Το μοναστήρι ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ελληνικών και διοικείται από Επιτροπή.

Χρήστος Γερ. Σιάσος
Καθηγητής