Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ «ΝΙΚΗΤΑΡΑ»




Ο Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής, προσκλήθηκε και παρευρέθη
στην εκδήλωση Αποκαλυπτηρίων της Προτομής του Ήρωα της Επανάστασης
του 1821 Νικήτα Σταματελόπουλου, γνωστού ως «ΝΙΚΗΤΑΡΑ», το Σάββατο
23 Μαρτίου στον Πειραιά. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Πειραιά
και την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς, στον αύλειο χώρο του Γηροκομείου Πειραιά δίπλα από τον Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας.
Ο «Νικηταράς ο Τουρκοφάγος» όπως τον αποκαλούσαν, γεννήθηκε το 1787 στην σημερινή Νέδουσα Μεσσηνίας. Ήταν ανηψιός και το δεξί χέρι του Κολοκοτρώνη και είχε λάβει μέρος σε όλες σχεδόν τις μεγάλες μάχες. Ποτέ δεν
ζήτησε τίποτε ως αντάλλαγμα, από περηφάνεια και αξιοπρέπεια, ενώ πρόσφερε την ζωή του στον αγώνα για την λευτεριά της πατρίδας. Στην περίπτωσή του όμως, η Πατρίδα αποδείχτηκε ΑΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑ, καθώς όχι μόνο τον άφησε να πεθάνει πάμπτωχος, αλλά τον υπέβαλε σε ευτελισμό, χορηγώντας του άδεια ζητιάνου, για μία ημέρα την εβδομάδα (κάθε Παρασκευή)! Ο θάνατος όμως θα τον βρεί πάμπτωχο, σχεδόν τυφλό και λησμονημένο τον Σεπτέμβριο του 1849.
Το σημείο που ζητιάνευε τότε ο ξεχασμένος Ήρωας, ήταν κοντά στο σημείο που
βρίσκεται σήμερα ο Ι.Ν. της Ευαγγελίστριας, γι’ αυτό και έστησαν την προτομή του σ’ αυτή την θέση. Ήταν ένας ελάχιστος φόρος τιμής, για τα όσα είχε προσφέρει ο ίδιος στον αγώνα. 
Στην εκδήλωση παρέστησαν, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, ο δωρητής της Προτομής κ. Ευάγγελος Μαρινάκης, ο δημιουργός του Έργου γλύπτης κ. Γιώργος Κικώτης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και Συλλόγων από τον τόπο καταγωγής και την γενέτειρα του Ήρωα (Νέδουσα Μεσσηνίας).
Τον Σύλλογό μας εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Αντύπας, ο οποίος κατέθεσε το στεφάνι εκ μέρους του Συλλόγου, ο Αντιπρόεδρος
κ. Κωνσταντίνος Γυφτογιάννης, καθώς και μέλη του Συλλόγου με παραδοσιακές φορεσιές και άρματα. Μετά δε το τέλος της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας δέχτηκε τις ευχαριστίες του Δημάρχου Πειραιά, του Μητροπολίτη, καθώς και του δωρητή της Προτομής κ. Μαρινάκη, για την ανταπόκριση στην πρόσκληση που μας απηύθυναν. Ήταν δε μεγάλη τιμή για μάς η παρουσία μας, στην σημαντική αυτή εκδήλωση.


 Το Δ.Σ. του Συλλόγου.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου